Dodik: Nema smisla lažnim informacijama širiti nemir, a pozivati se na mir

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću u kojem je istaknuo kako institucije Republike Srpske čine sve da muslimanima, kao i drugim građanima Srpske omoguće sigurnost te da bi želio da je tako i u drugom dijelu BiH.

„Izuzetno cijenim što kao vjerski poglavar izražavate zabrinutost za sigurnost svojih vjernika i tražite da se procesuiraju svi koji ugrožavaju njihovu sigurnost ili sigurnost njihove imovine. Na to Vas između ostalog poziva i funkcija koju obavljate. Informacije, kojima trenutno raspolažem, govore da institucije Republike Srpske, na koju posebno aludirate u svom pismu, čine sve da muslimanima, baš kao i svim drugim građanima Republike Srpske omoguće i ličnu i sigurnost njihove imovine“, naglasio je Dodik u pismu.  On je istaknuo kako u Republici Srpskoj nije i neće biti tolerirano bilo kakvo nasilje, bez obzira da li je motivirano nacionalnim, vjerskim ili nekim drugim motivima, priopćeno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

„Institucije trebaju raditi svoj posao i na to ih ne bi trebalo posebno pozivati ni s pozicije reisa, ni s pozicije člana Predsjedništva ili bilo koje zakonodavne razine vlasti. Zakoni u Republici Srpskoj, a ja bih želio da je tako i u drugom dijelu BiH, obvezuju institucije da djeluju protiv bilo kojeg pojedinca koji te iste zakone ne poštuje“, naglasio je Dodik.

On je rekao da želi da vjeruje da je Kavazović u neznanju napisao da se u Republici Srpskoj postrojavaju paravojne formacije, s obzirom na to da takve formacije ne postoje u Srpskoj.

„Zbog mira, suživota i tolerancije bilo bi dobro da u ovakvim obraćanjima i vi i mi pazimo kakvu terminologiju koristimo, jer i ova prepiska bi trebalo da bude u funkciji pozivanja na mir i sigurnost. Siguran sam da ćete se složiti sa mnom da nema smisla da lažnim informacijama širimo nemir, a pozivamo se na mir“, naglasio  je Dodik u pismu upućenom Kavazoviću.  Dodik je naveo da će biti zahvalan ako Kavazović s istom pažnjom bude ukazivao na potrebu mirnog života i sigurnosti nemuslimana u Federaciji BiH, koji su nerijetko u proteklim godinama bivali napadnuti ili izloženi raznim neprijatnostima, dodavši da tu posebno misli na Srbe povratnike.

error: Content is protected !!