Dokumentarni film ‘Susjedi’ prikazan u Mostaru

Dokumentarni film “Susjedi”, hrvatskog autora Tomislava Žaje, koji govori o ljudima s psihičkim poteškoćama koji napuštaju institucije nakon desetljeća provedenih u izolaciji te pokušavaju obnoviti raspadnute živote, prikazan je u srijedu u Mostaru.

Po riječima autora, glavni cilj filma je podizanje svijesti javnosti o pravima osoba s intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama da žive u svojim lokalnim zajednicama.

”Film kad se gleda od početka do kraja montiran je i konstruiran da gledatelja oslobađa od stereotipa i strahova koje imamo spram dijagnoza o kojima ništa ne znamo. Nažalost, mi tako gledamo ljude, kao šizofreničare i paranoidne ljude, i kako film dolazi kraju tako se oslobađamo i identificiramo s njima kao sa susjedima, koji su ljudi kao i mi, s problemima s kojima se moraju nositi u životu”, kazao je Žaja.

Nakon projekcija organizirana je i panel diskusija na kojoj su uz autora filma, sudjelovali i predstavnici nadležnih institucija te nevladinih organizacija, studenti i učenici.

error: Content is protected !!