Domljan: Kako da BiH postane zemlja pristojnog življenja za 15 godina?

Bosna i Hercegovina može postati zemlja pristojnog življenja za 15 godina, a da bi to postigla i postala zemlja visokog dohotka potrebno je promijeniti cjelokupan koncept razvoja, smatra ekonomista Vjekoslav Domljan, koji je i predsjednik Ekonomskog vijeća Vlade FBiH.
Prilikom predstavljanja Plave knjige u Sarajevu 4. listopada, Domljan je u svom izlaganju kazao kako sadašnji ekonomski rast treba udvostručiti, te da zemlja treba proći put od zemlje srednjeg do zemlje visokog dohotka poduzimanjem niza koraka, uključujući veća ulaganja u istraživanje i razvoj, infrastrukturu, reformu javnog sektora, povećanje štednje i fiskalnu devalvaciju. U nekoliko točaka donosimo kako prof. Domljan vidi ekonomski preobražaj BiH.
Ono što trebamo jeste sadašnju stopu rasta udvostručiti. Za sadašnji rast koji je više od tri posto, imamo zahvaliti Vladi FBiH, premijeru i njegovom timu. To je dobro, ali kao što je slučaj s pacijentom koji izađe iz bolnice, treba ga osposobiti da trči i da se onda razlika u dohotku po glavi stanovnika između BiH i drugih zemalja, ali ne samo okruženja nego i zemalja OECD-a, iz godine u godinu smanjuje. To je naš cilj.
Da bi takve stope rasta imali, potrebna su veća ulaganja u istraživanja u razvoj, da poguramo te lance vrijednosti. Idealno bi bilo da svaka regija razvija jedan sektor, po principu da to budu regije koje imaju univerzitete.
Moramo reformirati financijski sektor. Popravljanje financijskog sektora, prema procjeni Svjetske banke, povećava bruto domaći proizvod za dva (2) procentna poena. Mi imamo najrigidniji bankarski sistem na svijetu. Kod nas su banke u stanju pravnog monopola…, pojasnio je između ostalog Domljan.

error: Content is protected !!