ĐONLAGIĆ: HDZ-ov koncept “dva parlamenta pod jednim krovom“ na koljenima

U osvrtu na odluku Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH da odbacuje sve pristupe koji mijenjaju Ustav, i kako je navedeno, pristupe koji derogiraju poziciju dvodomnog parlamenta Federacije BiH, šef Kluba DF-a u Parlamentu FBiH Dženan Đonlagić ocijenio je da je upravo apelacija Bože Ljubića otvorila put pravnog rješavanja izmjene nadležnosti Doma naroda u odnosu na Zastupnički dom Parlamenta Federacije.

“Po mome mišljenju, vrlo je bitno da su predstavnici, prije svega SAD-a i EU-a, čvrsto opredijeljeni da se razgovori nastave u tom pravcu. Drago mi je i da su četiri velike parlamentarne stranke, neovisno o ideološkoj orijentaciji, dakle SDP BiH, DF, SDA i SBB došle do zajedničkog stava o ovom pitanju“, rekao je Đonlagić koji je s gnušanjem odbacio insinuacije da se radi o stvaranju bošnjačkog entiteta. To, kako je istaknuo, niti je intencija niti je ikome u interesu.

“Neće se dogoditi niti treći entitet niti će se desiti bošnjački entitet, barem što se tiče zajedničkih načela i stava ove četiri stranke“, komentirao je on za Vijesti.ba te dodao da je vrlo bezobrazno i degutantno govoriti da se radi o bošnjačkim strankama.

“Mislim da ovaj retrogradni HDZ-ov koncept, kojim jedino žele cemetirati pozicije svojih kadrova u tijelima FBiH, prije svega u Domu naroda, konačno shvaćen kao nedemokratski i necivilizacijski. Sve što se u zadnjih dvadeset godina koristilo u Domu naroda bilo je s ciljem blokiranja zakonodavnog života a on je uvijek korišten kao mehanizam ucjena i političke trgovine“, naglasio je Đonlagić. Komentirajući ocjenu Bože Ljubića da neusvajanje izmjena Izbornog zakona po modelu koji predlaže HNS BiH može dovesti u pitanje sigurnosnu situaciju u zemlji, ustvrdio je da je koncept političkog promišljanja Dragana Čovića i HDZ-a na koljenima.

“Njega sada treba pravno i politički, dakle demokratskim sredstvima, poraziti a apelacije Ljubića i Krišto su dovele do toga da je HDZ sam krenuo u pravcu izmijene onog što je sama suština Federacije BiH. Sada je trenutak da napravimo parlamentarni okvir koji je poznat u praksama zemalja članica EU-a, da Dom naroda zaista bude Dom naroda i da nikada više ne dođemo u situaciju da imamo ‘dva parlamentna pod jednim krovom’“, zaključuje sugovornik Vijesti.ba.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!