Dr. Harun Drljević: Dolazi do lokalne transmisije virusa

Sada dolazi do lokalne transmisije koronavirusa, dakle širenja bolesti između pojedinih klastera i sada je vrlo važno da se testiranjem obuhvate i svi oni potencijalno zaraženi pacijenti, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore Federacije BiH.

-Prije nekoliko dana Liječnička komora Federacije BiH je prema federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću i prema Federalnom kriznom stožeru uputila zahtjev da se kao prvo proširi obim i širina testiranja i, pod broj dva, da se obavezno poradi na testiranju i zaštiti svih doktora medicine, odnosno svih onih zdravstvenih radnika koji se nalaze na prvoj liniji, odnosno dolaze direktno i neposredno u kontakt sa zaraženim. Nakon toga je Federalni krizni stožer, odnosno Vlada FBiH već nakon par dana donijela odluku kojom se kupuje oko 170.000 testova. Ne znam u kojoj je to fazi, rekao je dr. Drljević.

Nedovoljno testiranja

Liječnička komora FBiH je, kaže, dala preporuku koja je, inače, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i koja je u skladu s pozitivnom praksom koja se dešava u zemljama Europske unije provodeći testiranje na milijun stanovnika.

-Mi smo u Bosni i Hercegovini još uvijek dosta nisko. Da li ovo što se sada dešava je dovoljno ili ne u to ne želim da ulazim, niti Liječnička komora FBiH ima zakonodavnu ni izvršnu moć. Mi smo kao inicijativu dali ono što smo mislili i htjeli da kažemo. Ista intencija postoji i u drugim komorama. Istovremeno, skoro je izašla potpuno ista samo mnogo žešća inicijativa Liječničke komore Hrvatske, s potpuno istim zahtjevima. Broj testiranja u Bosni i Hercegovini je porastao, ali još uvijek ne na zadovoljavajućem nivou. Što treba dalje uraditi, ja stvarno ne znam. Situaciju na terenu najbolje znaju kolege epidemiolozi, navodi dr. Drljević.

Kaže kako je Liječnička komora FBiH u svojoj inicijativi tražila da se proširi testiranje ne samo na one koji imaju akutni respiratorni sindrom uz pozitivnu epidemiološku anamnezu, nego su tražili da se testiraju sva akutna respiratorna stanja u smislu respiratornog sindroma što znači kašalj, temperatura, bolovi u prsima, teško disanje…

-Mi smo u tom smislu tražili da se sve to skupa uradi. Da li se to na terenu dešava, stvarno ne znam, niti je to zadatak Liječničke komore FBiH, poručuje dr. Drljević.

Ključna adekvatna oprema

Predsjednik Liječničke komore FBiH govorio je i o tome da li je trenutno u Bosni i Hercegovini ugrožen zdravstveni sistem. Navodi da je Liječnička komora FBiH insistirala na zaštiti zdravstvenih radnika koji su prva linija obrane, prva barijera protiv koronavirusa, a posebno oni koji rade na epidemiološkim punktovima, na ulazu u pojedine zdravstvene ustanove.

-Svi zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt s ljudima koji su potencijalno inficirani mogu biti zaraženi. U tom momentu onda oni počnu da budu predmet infekcije što bi bilo jako pogrešno s jedne strane, a s druge strane ispadaju iz kompletnog zdravstvenog sistema iz prostog razloga što moraju ići u izolaciju ili na liječenje… Mi jesmo da se prvo osigura adekvatna zaštitna oprema za sve zdravstvene radnike, pogotovo liječnike koji dolaze u direktan kontakt s pacijentima potencijalnim nosiocima ovog virusa i mi smo zato da se ovi ljudi koji rade u direktnom kontaktu što češće i što redovitije testiraju. Jer, može svaki dan doći do promjene situacije, odnosno do njihovog obolijevanja, kaže dr. Drljević.

Naglašava da smo u “ratu” protiv koronavirusa i da je stoga veoma važno da zdravstveni radnici imaju adekvatnu opremu s kojom raspolažu.

-Zdravstveni radnici su ti koji predstavljaju prvu liniju obrane, odnosno oni predstavljaju vojsku koja vodi rat protiv ovog virusa. Ako izgubimo tu vojsku vjerojatno ćemo izgubiti rat. Prema tome, dok su zdravstveni radnici zdravi oni imaju šansu da pomognu građanima. Ako su zdravstveni radnici zaraženi, oni ne samo da nemaju šansu i da su bolesni nego predstavljaju izvor infekcije. S te strane je vrlo važno da se osigura dovoljna količina adekvatne jednokratne zaštitne opreme, da njome raspolažu svi oni koji se nalaze na ovakvim mjestima i ovakvim punktovima, naglasio je dr. Drljević.

S obzirom na slučajeve koji su se desili u Kantonalnoj bolnici Zenica, bolnici u Tuzli, Sveučilišnoj i kliničkoj bolnici Mostar, te Domu zdravlja na Ilidži, dr. Drljević navodi kako se tu ne može govoriti o zakazivanju zdravstvenog sistema.

-Nema odgovornosti zdravstvenog sistema. Zdravstveni sistem radi što radi. Bolnice i ovo sve što smo radili, poduzimamo samo da bismo što više zadržali postojeću situaciju. Ne može se očekivati da sve bude besprijekorno. U jednom momentu se mora nešto desiti. To je nepredviđeno. To se ne dešava samo nama. Nedavno se vrlo slična stvar desila u bolnici u Mariboru. Ono što je jako važno jeste da u takvoj situaciji imamo rezervni scenarij i da se praktično što prije prepozna i promptno, reagira. To je sva suština. A, da će do ovakvih incidenata dolaziti, hoće. Nemoguće je sve rupe zatvoriti i sve moguće brane. Ono što mi možemo da uradimo jeste da prepoznamo i što prije reagiramo i da uvijek imamo nekakav rezervni plan, kaže dr. Drljević.

 Liječnici će se boriti

S doktorom Drljevićem smo razgovarali i o stavovima liječnika kada su u pitanju sve učestaliji zahtjevi da se starijim od 65 i mlađim od 18 godina osigura djelomično kretanje.

-Ne mogu u to ulaziti. To su procjene kriznih stožera koji to rade. Mi u Liječnikoj komori FBiH pozdravljamo sve aktivnosti od prekida školskog sistema do policijskog sata, ali sve to treba prepustiti meritornim. Liječnička komora FBiH nema nikakvu ni izvršnu ni zakonodavnu vlast. Mi ne želimo ni na koji način upravljati, organizirati i rukovoditi borbom protiv ovog virusa. Želimo samo biti korisni u određenim savjetima. Dakle, bolje da se ne petljamo tamo gdje nam nije mjesto. U medicini gdje je puno baba kilava su djeca, tako je uvijek bilo. Trebamo ljude pustiti u Federalnom kriznom stožeru da rade svoj posao, stava je dr. Drljević.

On kaže da ako budemo davali previše informacija građanima Bosne i Hercegovine doći će samo do zbunjivanja.

-Ono što ja mogu sigurno da im preporučim jeste da nastave poštivati mjere koje su propisale meritorne institucije koji vode rat protiv ove bolesti. Kada su liječnici u pitanju, građani mogu biti sigurni da mi nećemo zakazati gdje god je to moguće. Liječnici će obolijevati, liječnici će možda i umirati nažalost, ali to je naš posao. Mi nismo žrtvovani. Ovo je naš posao i mi se toga ne bojimo. Prema tome, pozivam građane da budu mirni u čitavoj ovoj situaciji, da ne paničare, da se strpe i da poslušaju ono što preporučuju određene institucije koje se time bave. A, moje kolege koji su glavni vojnici u čitavom ovom ratu će biti na raspolaganju. Ako padne prva linija, ima druga, uključit ćemo druge, a ako se zaraze i obole i oni, onda ćemo imati treću liniju, doći će novi tako da ćemo imati stalno nekoga na raspolaganju, poručio je dr. Drljević.

error: Content is protected !!