DR. JURICA ARAPOVIĆ: Trebat će nam 50 respiratora! Danas na respiratoru imamo jednog, a uskoro ćemo vjerovatno imati još jednog…!

Virus Covid 19 uzima maha u zemlji. Nažalost, zabilježena je i prva žrtva u BiH, i to u Bihaću. Na području Hercegovačko – neretvanske županije je 17 zaraženih.

Medicinsko osoblje mostarske bolnice čini sve kako bi se hospitalizirani pacijenti izliječili.

Član Kriznog stožera i ujedno infektolog na SKB doktor Jurica Arapović rekao nam je da u ovom momentu najviše nedostaje testova za brzo mikrobiološko dokazivanje PSA dijagnostike. Također, mali je i broj skafandera za liječenje teških pacijenata koji su na respiratoru.

– Znate, tijekom dana liječnik koji liječi teške slučajeve minimalno 15 puta mora ući u izolaciju i isto toliko puta promijeniti skafander, te se istuširati. Zamislite kako nam je. Izloženi smo biohazardom djelovanju virusa i moramo se štititi specijalnim naočarama, kaljačama, maskama. Imamo na stanju nešto, ali to je kako nedavno reče doktor Ante Kvesić, dovoljno za jedan tjedan. Što nas može čekati ukoliko budemo imali 50 pacijenata na jednom mjestu? Trebat će nam 50 respiratora. Danas na respiratoru imamo jednog, a uskoro ćemo vjerojatno imati još jednog pacijenta, ističe doktor Arapović u izjavi za Dnevni list.

error: Content is protected !!