Dragan Čović: Ne može se napraviti Vladu FBiH bez HDZ-a BiH i hrvatskog naroda

Govoreći na na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice utemeljenja Gradskog odbora HDZ-a BiH Zenica, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović poručio je još jednom kako će Hrvati u BiH birati svoje predstavnike.

“Koga će oni birati, do nas je; do Hrvata je. Ali nikada nećemo dozvoliti da netko u naše ime bira, bez obzira kakva je ambicija“, rekao je Čović te ponovio uvjerenje da će u naredna dva mjeseca biti izmijenjen Izborni zakon BiH kako bi se osiguralo održavanje izbora u Mostaru, kojih nema zbog nametnutih rješenja visokih predstavnika u proteklih 12 godina, ali i kako bi se rješilo pitanje izbora za Dom naroda te za članove Predsjedništva BiH. On je poručio kako nikada neće prihvatiti da iz Ustava nestanu definicije ‘hrvatski član Predsjedništva’, ‘bošnjački član Predsjedništva’, ‘srpski član Predsjedništva’.

“Kakvu god viziju netko imao o budućnosti BiH, koliko god ona po nečijim riječima bila nazadna, neprihvatljiva u ovom vremenu, konstitutivni narod je osnov funkcioniranja BiH. Nadustavna kategorija, to je kazao Ustavni sud BiH, i to mi do kraja moramo uvažavati. To su stvari o kojima ne možete pregovarati. Jer, ako bismo ušli u takvu jednu zamku, onda je logično da se sutra umjesto nas može birati predstavnike na svim razinama vlasti i onda bi se vrlo lako pronašlo puno onih koji bi u ime nas i predlagali i donosili rješenja“, ukazao je predsjednik HDZ-a BiH podsjetivši kako je proteklo gotovo 15 mjeseci da se, nakon održanih Općih izbora, u punini uspostavi vlast na razini BiH, a što nije bilo moguće uraditi bez političkih predstavnika Hrvata.

“Ne kao hir, ne kao ucjenu, već kao realnost sukladno Ustavu i našem rezultatu te poslanju koji smo imali i kao stranka, ali i kao Hrvatski narodni sabor, kojeg smo, također, opet mi pokrenili…Netko kaže da smo mogli tražiti kompromis, pitanje je o čemu kompromis. Ako govorite samo o jednakopravnosti svoga naroda, o tome kompromisa nema, to morate znati. Jednostavno morate osigurati jednakost hrvatskog naroda na svakom djelu BiH kao konstitutivnog naroda i to je nešto o čemu se ne pregovara“, istaknuo je Čović te sa žaljenjem konstatirao da je u FBiH, opet, Ustav nametnut kao što je i nametnuti bezbroj njegovih popravaka u zadnjih 20-tak godina napravio odnose da je brojnost dva naroda takva da drugi može birati umjesto nekoga, predlagati i usvajati rješenja bez nekoga. “Ali, nije se u stanju napraviti Vlada FBiH bez HDZ-a BiH i hrvatskog naroda u BiH kao političkog naroda. …Mi apsolutno ništa ne blokiramo. I ostat će to tako dok se mi ne izborimo za Izborni zakon koji će osigurati potpunu jednakopravnost, legitimne izbore svakog od konstitutivnih naroda i njegovih predstavnika“, poručio je Čović istaknuvši da je HDZ BiH predvodnik jednog velikog procesa HNS-a i hrvatskog naroda, te stoga i jest stožerna stranka, stoga prima udarce kad god treba ali isto tako i kad treba drugima pogledati u oči i kazati:’ ono što pripada nama’. Mora netko u ime HDZ-a izaći ispred stranke i kazati: ‘ispod ove crte sada ne može ići’. “To smo znali više puta uraditi, bez obzira kolika je cijena bila. Ne sumnjajte da ćemo to i ubuduće raditi“, rekao je Čović u svom obraćanju na 30. obljetnicu utemeljenja Gradskog odbora HDZ-a BiH Zenica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!