Dragan Mektić: Bio je to jedan običan iftar

U četvrtak navečer je u Sarajevu upriličeno druženje potencijalnih članova nove stranke okupljenje oko Senada Šepića, Fuada Kasumovića, Sadika Ahmetovića i drugih. Skupu su se, kako prenosi N1, pridružili i članovi nekih drugih stranaka poput Dragana Mektića (SDS) i Ilije Cvitanovića (HDZ 1990). Kako je za N1 kazao Šepić, cilj okupljanja oko novog projekta je stvaranje nove energije i nove politike koja je potrebna BiH. “Očito da ovoj zemlji treba nova energija i nova politika, treba joj jedan novi pristup u politici. Ovo što trenutno imamo je politika konflikta, sukoba i vještačkih manipulacija, koja služi da bi se održale političke elite. Mi želimo ponuditi politiku koja će, umjesto sukoba i tenzija, ponuditi dogovore na pitanjima koja su nam zajednička: od zaustavljanja odlaska ljudi, ravnomjernog razvoja cijele BiH, zapošljavanja i izgradnje pravne države koja služi svim, a ne pojedinim obiteljima i elitama. Želimo stabilizirati političku scenu u BiH i ponuditi platformu koja će ljude okrenuti budućnosti. Siguran sam da u jednom pristojnom i poštenom odnosu će doći i vrijeme kada ćemo moći daleko lakše riješiti zajednička pitanja“, kazao je on dodavši da ga raduje što mladi uviđaju da je bitno da se oni uključe i preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke.

Ahmetović je, pak, za N1 naveo da članovi okupljeni oko nove stranke dobro poznaju političke subjekte u BiH i u strankama čiji su članovi bili. “Ako naredni izbori budu pošteni, siguran sam da građani znaju i mogu odlučiti najbolje u korist BiH. SDA im je uradila puno loših stvari u zadnjem periodu tako da sam siguran da neće dobiti povjerenje građana“, rekao je Ahmetović dodavši da se ideja novog projekta temelji na novoj politici. Govoreći o susretu u četvrtak navečer, aktualni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da osobe okupljene oko nove stranke ne zanima ni SDA ni HDZ ni SNSD. “Kome je dobro neka ostane. Ta trojka vodi građane u svađe i, na kraju, u ono nešto najgore. Neka objasne građanima kako misle riješiti tu situaciju i gdje nas vode. Svi građani BiH, u to sam se uvjerio, žele promjenu. Politika koja ovu državu vodi 20 godina je istrošena i više nema ideja“, stav je Kasumovića koji potrebnim drži da predstavnici sva tri naroda sjednu i dogovore se. “Kada se dođe na vlast, bitno je da ne bude svađa već da se ide euroatlantskim utem, da privučemo ulaganja i zaposlimo građane“, kazao je Kasumović koji javno ističe Šepića za najozbiljnijeg kandidata ovog pokreta za člana Predsjedništva BiH.

Na pitanje N1 nagovještava li njegovo prisustvo navedenom druženju mogući ‘transfer’ iz SDS-a u novu stranku, ministar sigurnosti BiH Mektić (SDS) kazao je da se radilo o iftaru na koji su ga pozvali kolege iz Parlamenta BiH Šepić i Ahmetović. Dodao je da je na iftaru bilo stotinjak ljudi, da nije bilo političkih razgovora, a na pitanje o svom članstvu u novoj stranci odgovorio je da uopće nije ni sjedio s domaćinima te samim time ni razgovarao o tome.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!