Drastično skočio broj mrtvih i zaraženih od koronavirusa

Broj umrlih od koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubei skočio je za rekordnih 242 te ukupno iznosi 1310, a došlo je i do velikog povećanja broja novih potvrđenih slučajeva zaraze nakon primjene nove dijagnostičke metodologije.

S novom brojkom od 242 smrtna slučaja jučer, dosad rekordni broj umrlih u 24 sata više se nego udvostručio. Broj novih slučajeva zaraze povećao se za također rekordnih 14.840 na ukupno 48.206 slučaja.

Zdravstveni dužnosnici u pokrajini Hubei, epicentru epidemije, rekli su da su od četvrtka počeli uključivati slučajeve novom metodom dijagnostike.

Kada bi se primijenila stara metodologija, broj novooboljelih skočio bi za samo 1508, pokazuju službeni podaci.

Pokrajinska komisija za zdravstvo rekla je protekli tjedan da će početi priznavati rezultate CT-a kao potvrdu zaraze, što bi omogućilo da bolnice brže izoliraju pacijente, prenosi Hina. Također su rekli da su izmijenili stare podatke i prijašnje procjene sumnjivih slučajeva.

Hubei je prije dopustio da zaraza bude potvrđena samo testovima RNA, što može potrajati danima dok dođu rezultati i time se odgađalo liječenje.

RNA, ribonukleinska kiselina, prenosi genetičku informaciju omogućujući identifikaciju organizama poput virusa.

Primjena CT-a koji otkriva upalu pluća pomoći će pacijentima da prime liječenje što je prije moguće i povećaju izglede oporavka, rekla je komisija.

Nova metodologija vjerojatno dovodi i do porasta brojki umrlih od zaraze koronavirusom, rekla je Raina McIntyre, voditeljica istraživanja na Institutu Kirby i Sveučilištu New South Wales u Sydneyu.

“Vjerojatno ima umrlih među ljudima kojima nije potvrđena zaraza laboratorijskom dijagnostikom, ali imaju obavljen CT. Važno je da se i oni ubroje”, rekla je.

Nedostatak opreme za RNA testove problem je u glavnome gradu Hubeija Wuhanu i on je vjerojatno doveo do toga da se zbog čekanja dijagnostike odgađalo i pravodobno liječenje pacijenata te pridonijelo širenju virusa u ranim danima  izbijanja epidemije.

Smijenjeni dužnosnici u Hubeiju

Izvješća državnih medija kažu da je šef pokrajinske Komunističke partije Jiang Chaoliang smijenjen s mjesta tajnika pokrajinskog komiteta Hubeija a Ma Guaoqiang s mjesta partijskog šefa u Wuhanu.

Izvješća ne navode razloge smjena, ali njih su dvojica najviše rangirani kineski dužnosnici koji su smijenjeni nakon što je krajem prošle godine počela epidemija koronavirusa u Wuhanu.

“Hvala Komunističkoj partiji. To je trebalo učiniti i ranije”, rekao je Reutersu stanovnik Wuhana Wang You.

Deseci nižerangiranih zdravstvenih dužnosnika širom zemlje već je izgubilo posao jer nisu uspjeli spriječiti širenje epidemije, piše Reuters.

KRUZER KOJEM JE ODBIJENO PRISTAJANJE U PET LUKA, STIGAO U KAMBODŽU

Kruzer koji je krstario morem nakon što mu pet luka u Aziji nije dozvolilo da pristane zbog straha da će putnici donijeti koronavirus, konačno je pristao u Kambodži.

Na drugom kruzeru koji se nalazi u karanteni u Japanu, ima više od 200 zaraženih, ali brod kojem nije dopušteno pristajanje i na kojem je više od 2.000 putnika i članova posade nije prijavio slučajeve zaraze. U utorak je, kruzer pokušao pristati u Bangkoku, ali mu to nije dozvoljeno. Brod tajlandske mornarice ispratio ga je iz Tajlandskog zaljeva, odakle je krenuo prema Kambodži. Brod je jučer ujutro napokon stigao u lučki grad Sihanoukville u Kambodži, javlja danas BBC, a prenosi Fena.

‘Samo to što smo ugledali kopno bio je trenutak za pamćenje’, kazala je za Reuters putnica Angela Jones iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kruzer Westerdam, kojim upravlja američka linija Holland America, krenuo je iz Hong Konga 1. veljače i na njega se ukrcalo 1.555 putnika i 802 posade.

Krstarenje je trebalo trajati dva tjedna, a slično kao i Tajland, brodu nije dozvoljeno pristajanje u Tajvanu, Guamu, na Filipinima i u Japanu.

Kapetan broda Vincent Smit kazao je da će se brod usidriti izvan Sihanoukvillea kako bi se mogle provesti zdravstvene provjere na brodu.

error: Content is protected !!