DRUGA LIGA FBIH JUG: Regularnost i neambicioznost visoko izraženi

Druga liga FBiH Jug je minule sezone protekla u vjerojatno nikad regularnijim uvjetima natjecanja u svim segmentima, ali to ne znači i da je sve bilo na željenoj razini.

Iako su u prvaku u Klisu znali da nemaju uvjete po kriterijima za ulazak u viši rang, sportski su odigrali prvenstvo, osvojili ga ispred Posušja, i to u posljednjem kolu.

Liga je ove sezone bila vrlo mirna, bez ijednog incidenta, prekida i slično, a omjer osvojenih bodova domaćin – gost je gotovo 50 – 50 posto.

Voditelji natjecanja iz NS-a HNŽ nisu primili nijednu žalbu, pismenu primjedbu na suđenje i delegiranje sudaca ili prijavu o pritiscima na suce i delegate. Kao pozitivno se može izdvojiti i značajna učinkovitost strijelaca kroz cijelo prvenstvo te igranje većeg broja mladih igrača u svim klubovima (izuzev Klisa). Utakmice su sudili u većini mladi suci s potpunom primjenom Pravila nogometne igre. Pomoglo im je svakako što su klubovi uglavnom bez većeg motiva i nerealnih ambicija pa ove susrete mogu voditi bez pritiska.

Loša strana natjecanja je da je veći broj klubova bez ikakvih ambicija za napredovanje, poboljšanje kvalitete ekipe ili organizacije samog kluba što se najbolje ogleda prilikom radnji i aktivnosti oko organizacija utakmica jer je zabilježeno dosta propusta zbog nemarnosti i neozbiljnosti vodstva klubova. Osim toga iznimno je loš posjet i interes gledatelja (prosjek u 182 odigrane utakmice je 60 gledatelja po susretu). Manji broj klubova se nemarno odnosio i prema poštivanju odredbe propozicija natjecanja o angažiranju trenera ekipe na utakmici, obveznog liječnika ili drugih obveza na utakmici.

Kao mrlja prvenstvu se mogu istaknuti i nemarnost vodstva Troglava zbog nedolaska na odigravanje utakmice 17. kola u Neumu te postupak Branitelja gdje je protiv Klisa u 25. kolu zbog malog broja igrača (Branitelj ostao na terenu sa šestoricom) sudac morao prekinuti utakmicu. Er.B.

error: Content is protected !!