Dug vlada prema komercijalnim bankama dostigao 2,25 milijardi KM

Dug vlada u BiH prema komercijalnim bankama u prošloj je godini dostigao 2,25 milijardi KM, navodi se u izvještaju „Stanje nacije“ koji su objavili Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu kampanje „Posao narodu“.

Komercijalne banke koje posluju na prostoru BiH najvećim su dijelom strane banke iz Austrije, Italije, Njemačke, Hrvatske, Turske te drugih  zemalja. Banke u BiH koje su s većinskim privatnim stranim kapitalom drže više od 91% bh. tržišta. U izvještaju se navodi da se većina država zadužuje iz niza razloga, kao što su sprečavanje rasta poreza, umanjivanje posljedica recesije, financiranje novih ulaganja, umanjivanje posljedica prirodnih nepogoda, dok BiH posljednjih desetak godina većinu svoga zaduživanja usmjerava u javnu potrošnju, a mnogo manje novca posuđivalo se radi kapitalnih investicija ili značajnih infrastrukturnih projekata.

“Osim zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija, značajan dio zaduživanja otpada na neodrživo, skupo, višestruko negativno unutarnje i komercijalno zaduživanje, uzimanjem kratkoročnih kredita, emisijom obveznica i trezorskih zapisa“, dodaje se u izvještaju uz ocjenu da su te vrste zaduživanja višestruko štetne.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!