Dugačak put od kune do eura

Proces uvođenja eura u Hrvatskoj paradigma je ekonomskog prilagođavanja koje su prošli oni koji imaju euro, a pogotovo oni koji tek planiraju biti članica EU.

U raspravi se, kao i obično u javnom prostoru kojemu ponajviše nedostaje kompetencija, teze izokreću – čak do organizacije referenduma o uvođenju eura. Premda je Hrvatska samim ulaskom u EU prihvatila taj put, kao i ulazak u Schengenski prostor.

I ništa se i u najboljem mogućem scenariju vezano za ulazak neće dogoditi za slijedećih pet godina, čak i ako Hrvatska bude ispunjavala sve kriterije i bude imala razumijevanje zemalja Eurozone, najprije za ulazak u valutni mehanizam, a par godina nakon toga i uvođenje eura.

Za članstvo u tečajnom mehanizmu (ERM) donosi se odluka konsenzusom svih ministara financija Eurozone i Europske središnje banke. Aplikacija za ulazaka u ERM predviđena je u vrijeme Hrvatskog predsjedanja EU u 2020. godini. Iskustvo Bugarske, zemlje koja već 20 godina nema valutni rizik, jer praktički koristi currencyboard sustav leva u odnosu na euro, poput Bosne i Hercegovine, svjedoči da bi proces mogao dodatno potrajati. Iako Bugarska čak bolje stoje po kriterijima, već deset godina odgađa aplikaciju, jer nema signala da će biti prihvaćena.

Svaka ozbiljna ekonomska analiza pokazuje višestruke koristi uvođenja eura. I to ne samo zbog samog eura, nego zbog pozitivnih efekata na Hrvatsku. Već samim ispunjavanjem uvjeta dostiže se ekonomsko zdravlje – javni dug do 60 posto BDP, deficit ispod 3 posto, stabilan tečaj, niska inflacija.

Uvođenjem eura pojednostavljuje se poslovanje, ne samo za one koji se bave izvozom i uvozom. Nema valutne klauzule, niti valutnog rizika.

Manji prihodi banaka, ionako u vlasništvu kapitala EU, baš i nisu nešto dramatično negativno. Troškovi konverzije u euro relativno su skromni,  s minimalnim rastom cijena.

Članstvo u eurozoni nije cilj, ono je samo početna točka, kao što je to za Hrvatsku bilo i članstvo u EU – početak društvenog oporavka, a ne svršetak puta.

Piše: Ante Razum

error: Content is protected !!