Dunović: Procesi formiranja vlasti na razini BiH i FBiH trebaju ići paralelno

Jako je teško procijeniti što će se dalje zbivati na političkoj sceni jer postoje određeni uvjeti za uspostavu vlasti, kazao je Dunović

SARAJEVO – Gostujući na N1 televizije, Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH i član Predsjedništva DF-a, naveo je, govoreći o finkcioniranju BH Bloka, da ništa nije potpisano, da je Blok funkcionirao na razini predsjednika tri stranke i samo u Sarajevskoj županiji (SŽ). Rezultat toga je formiranje vlasti u SŽ, koja funkcionra.

“Što će se desiti, teško je ocijeniti. Što se DF-a tiče, vrlo jasno smo iskomunicirali u medijima da nećemo biti inicijator nikakve rekonstrukcije Vlade SŽ-a. DF neće biti taj koji diže ruku za smjenu Vlade. U ovu priču smo ušli iskreno“, kazao je Dunović ističući da je DF jedina politička stranka u poslijeratnom periodu koja je dragovoljno izašla iz vlasti, jer joj, kako je obrazložio, fotelje nisu primarni cilj.

“U trenutku kad smo vidjeli da nije moguće nešto napraviti, mi smo se povukli. DF je sigurno poučena iskustvima rada u prethodnom mandatnom periodu“, napomenuo je član Predsjedništva DF-a Dunović te ukazao da je formiranje vlasti iznimno složen proces. Prema njegovu mišljenju, nužno je paraleleno uspostaviti vlast na državnoj i federalnoj razini. Kako je dodao, jako je teško procijeniti što će se dalje zbivati na političkoj sceni jer postoje određeni uvjeti za uspostavu vlasti.

“O formiranju vlasti na razini FBiH se sve manje priča, no, ništa se u politici ne podrazumijeva. Procesi formiranja vlasti na državnoj i federalnoj razini trebaju ići paralelno. Ako se to ne desi, možemo otići u političku krizu“, ukazuje Dunović.

Sugovornik N1 nadalje je istaknuo da ne smije biti postavljanja uvjeta za formiranje vlasti u državi, ali istodobno i ustvrdio da uvjeti, poput dostavljanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za aktiviranje MAP-a moraju biti ispunjeni.

“Riječ je o vladavini prava, poštivanju zakona. Zakon o obrani je usvojen, a glasali su i zastupnici iz SNSD-a. No, sada imamo političke predstavnike SNSD-a koji tvrde da državni zakon više ne vrijedi jer su u Narodnoj skupštini RS-a izglasali da to neće poštivati. U razvijenim demokratskim društvima to je presedan. Ako se tu napravi određena doza popuštanja, što je sljedeće? Ovo predstavlja sustavno negiranje zakona koje može otvoriti vrata negiranju bilo kojeg zakona koji se političaru ili političkoj stranci ne svidi“, ukazuje potpredsjednik FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!