Džaferović: Apelacija Krišto nemoguća

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je, komentirajući za Vijesti.ba apelaciju koju je predsjedateljica tog Doma Borjana Krišto (HDZ BiH) uputila je Ustavnom sudu a kojom traži da taj Sud izbriše odredbe koje utvrđuju da se iz svake županije u FBiH bira po jedan izaslanik u Dom naroda, kazao da navedena odredba nije u suprotnosti s Ustavom.

“Naprotiv, ona je u suglasnosti s Ustavom BiH jer se njome osigurava ravnopravnost svih naroda i građana u FBiH. Federacija BiH nije federacija naroda, već županija, u njoj žive konstitutivni narodi i ostali građani, i odredba da iz svake županije mora biti izabran po jedan izaslanik u Dom naroda ako je izabran u županijsku skupštinu, oslikava i karakter FBiH. Drugo, Dom naroda je zakonodavni dom u punom kapacitetu, jednako kao i Zastupnički, s tim što je njegova specifičnost da, osim te svoje zakonodavne aktivnosti, štiti i vitalne interese konstitutivnih naroda uz odgovarajuću aktivnost Ustavnog suda. Dakle, nije to isključivo etnički dom jer je njegova obveza, osim zaštite vitalnog nacionalnog interesa, i donošenje zakona. Tom domu, tako koncipiranom, mora se omogućiti pristup svakom građaninu. Ako bi se isključilo tu odredbu Ustava, onda bi to podrazumijevalo i promjenu naravi Doma naroda. Stoga mislim da apelaciju iz tih razloga Ustavni suda BiH neće biti prihvatiti. Tu ustavnu normu nije moguće osporavati apelacijom pred Ustavnim sudom BiH jer se radi o ustavnom aranžmanu koji je propisan Ustavnom FBiH, a koji je sukladan Ustavu BiH“, obrazložio je.

Na pitanje je li ta apelacija, onda, svojevrstan politički pritisak na rad i odluke Ustavnog suda BiH, odgovorio je da se ne bi upuštao ni u kakve kalkulacije dodavši da ne zna što su njeni motivi.

“Može se to promatrati u kontekstu aktualnog procesa rasprave o Izbornom zakonu BiH. Postoji i Prijedlog zakona koji je podnio Klub SDA i koji uvažava ovo o čemu sam govorio i za koji mislim da bi trebao biti prihvaćen“, naveo je, među ostalim, Džaferović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!