Džaferović: Nema potrebe za izvanrednim Kongresom SDA

U Stranci demokratske akcije (SDA) nema nikakvih frakcija, nego legalni i legitimni organi stranke koji funkcioniraju bez ikakvih problema zbog čega nema ni razloga za organiziranjem izvanrednog Kongresa, kazao je novinarima danas u Sarajevu, gdje se održava redovna sjednica Predsjedništva stranke, potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

Podsjetio da svi organi, uključujući Kongres, Glavni odbor, Predsjedništvo, predsjednika, kantonalni (10) i regionalni (šest) odbora te općinske (više od 130) odrganizacija funkcioniraju bez problema, a Statut je jasno propisao uvjete za održavanje vanrednog Kongresa. Inicijativu za to može pokrenuti najmanje 20 općinskih organizacija ili najmanje jedna trećina kantonalnih ili regionalnih odbora.

– Ni blizu ne postroje takve inicijative. Postoje samo mišljenja pojedinaca koji na to imaju pravo, ali to nema snagu koja je potrebna da bi se organizirao vanredni Kongres – pojasnio je Džaferović.

Predsjedništvo SDA, potvrdio je Džaferović, jednoglasno je odlučilo isključiti Salku Sokolovića i Sadika Ahmetovića iz članstva SDA, a bit će zatraženo i od organa SDA u Konjicu i Srebrenici da ih brišu iz članstva partije.

Ovi poslanici napustili su ranije Klub stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te su sa Senadom Šepićem, koji je iz stranke isključen ranije, formirali takozvani Nezavisni blok. Njih trojica, uz Šemsudina Mehemedovića, izražavali su nezadovoljstvo odlukama stranke od posljednjeg Kongresa SDA, ali Džaferović je potvrdio da o statusu Mehmedovića nisu danas razgovarali članovi Predsjedništva SDA.

– Ukoliko ranije isključeni Šepić, Sokolović i Ahmetović imaju imalo dosljednosti u onome što govore onda će to najbolje pokazati vraćanjem mandata Stranci koje su dobili kao kandidati SDA. Nikada ih ne bi samostalno dobili. Sva trojica su bili nosioci kandidatskih listi SDA, a Ahmetović čak i kompenzacione – kazao je Džaferović.

Naglasio je da je Predsjedništvo danas izrazilo jasan stav da je važno da se u BiH usvoji set zakona o akcizama, izražavajući žaljenje što su u Parlamentarnoj skupštini BiH prevagnuli politikantstvo i borba za jeftine političke poene nad interesom države BiH i njenim ekonomskim razvojem.

Izraženo je očekivanje od svih onih koji su za ovo pitanje nadležni da se što prije osigura parlamentarna većina i prijedlog Zakona o akcizama uputi u parlamentarnu proceduru, a to je, ističe Džaferović, i najvažnije, dodajući da sadašnju većinu u Predstavničkom domu čine 22 zastupnika.

Također, Predsjedništvo SDA smatra neprihvatljivim prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje je predložilo pet delegata hrvatskog kluba u Domu naroda PSBiH i to jer ne poštuje, kako se navodi, odluke Evropskog suda za ljudska prava, ne uklanja, već dodatno produbljuje diskriminaciju, suprotan je Ustavu Federacije BiH i ozakonjuje trajnu dominaciju HDZ BiH u Gradu Mostaru.

Predsjedništvo SDA smatra da se mora implementirati odluka u predmetu “Sejdić i Finci” i druge odluke što podrazumijeva promjenu Ustava BiH i brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH te da se mora izvršiti popuna Doma naroda PSBiH pripadnicima nekonstitutivnih naroda.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, potrebno je i kod federalnog Doma naroda mora poštovati Ustav Federacije i omogućiti izbor najmanje jednog pripadnika konstitutivnog naroda iz svakog kantona ako je takav izabran, a moraju se izvršiti i izmjene Ustava FBiH i omogućiti popuna Kluba srpskog naroda do propisanog broja.

Što se tiče Grada Mostara, za SDA je jedino prihvatljivo ono rješenje koje je predložio Klub SDA s SBB-om prije izbora 2016. godine te je Predsjedništvo SDA zadužilo Pravni savjet stranke da na tragu ovih političkih opredjeljenja definira konkretne prijedloge koji će putem klubova poslanika biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Potpredsjednik SDA najavio je da će se dijalogom sa svim političkim strankama rješavati sva pitanja, uključujući i Izborni zakon.

Predsjedništvo SDA zatražilo je od svih institucija u BiH koje imaju bilo kakvu nadležnost da se bez odlaganja riješi pitanje održivog finansiranja javnog RTV sistema te su mišljenja da je model naplate RTV takse putem računa za električnu energiju najučinkovitiji.

– Zadužen je Klub poslanika SDA u državnom parlamentu da u parlamentarnu proceduru na tom tragu uputi izmjene i dopune zakona po hitnom postupku, a pozivamo Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH da s Republike Srpske i Odborom RTV sistema poduzmu sve korake kako bi ovaj model zaživio – zaključio je Džaferović.

error: Content is protected !!