Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, siječanj ’77’

U povodu 41. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, Muzej Hercegovine organizira izložbu pod nazivom “Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, siječanj ’77”.
Izložba će biti otvorena 17. siječnja s početkom u 18:30 sati u Centru za kulturu Mostar.
Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke “Džemal Bijedić” koji se odnosi na sahranu i komemoraciju iz siječnja 1977. godine, a koju čine fotografije s mjesta nesreće, fotografije sa komemorativnih sjednica  u Skupštini Jugoslavije i Skupštini Bosne i Hercegovine, Saveznoj vladi i rodnom Mostaru, zatim sahrane na sarajevskom groblju itd.
Pored fotografija bit će izloženi i telegrami sućuti, kao i pisanje tiska o tom događaju, prvenstveno mostarske Slobode i sarajevskog Oslobođenja. Izložena građa je dio stalne postavke “Džemal Bijedić” koja je izložena u njegovoj rodnoj kući, a sada spomen kući Džemala Bijedića kao odjelu Muzeja Hercegovine Mostar.
Na izložbi će govoriti kustosica Muzeja Hercegovine Indira Bešo i profesor sa Sarajevskog univerziteta prof.dr. Husnija Kamberović, inače autor knjige “Džemal Bijedić – politička biografija”, koja je doživjela dva izdanja u posljednjih nekoliko godina. Izložba ostaje otvorena sedam dana.

 

error: Content is protected !!