EKSKLUZIVNO: Državni službenici i namještenici upozoreni da će plaća za srpanj debelo kasniti!

Vojska ‘budžetlija’ sa zebnjom prati nadmudrivanja vladajućih stranaka oko usvajanja tromjesečnog privremenog financiranja, jer najveći broj državnih službenika i namještenika je ovisno od plaća, a mnoštvo ih je u kreditima i strahuju da bi ih kašnjenje moglo financijski zadaviti. 

Uvriježeno je mišljenje kako su državne jasle u ovim rovitim vremenima najsigurnije financijsko utočište.

Najnovija spletkarenja oko usvajanja tromjesečnog privremenog financiranja državnih institucija, eto, demantiraju te rasprostranjene dojmove. Polako se obistinjuju crne prognoze i upozorenja šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića da bi se država mogla suočiti s vrlo ozbiljnim problemima zbog kašnjenja pa čak i neusvajanja nove odluke o privremenom financiranju za razdoblje srpanj – rujan tekuće godine.

Priče i ‘ucjene’

Čović je još u prošlom mjesecu vrlo eksplicitno ‘predvidio’ da plaća i naknada za srpanj neće biti.

Oponirao je stožerniku prvi čovjek Vijeća ministara Denis Zvizdić umirujućom porukom kako se ‘Čović ne treba brinuti’, jer će tromjesečnog financiranja biti. Zvizdić se pozivao na Ustav BiH i zakone koji preciziraju da se, u slučaju da ne bude usvojen redoviti državni proračun, primjenjuje proračun iz prošle godine.

Očigledno Zvizdić i Čović nisu na istim valnim dužinama. Predsjedatelj Vijeća ministara nije preplašenim proračunskim korisnicima jasno obznanio tko će i kako donijeti odluku  o privremenom tromjesečnom financiranju. Valjda je u trenutcima smirivanja nepetosti podrazumijevao da će barem jedan hrvatski ministar, pa i ministar financija i njegov zamjenik Vjekoslav Bevanda, svojom pojavom na nekoj od sjednica Vijeća ministara  dati legitimitet da se, kao prvo, sjednica održi, a onda i donese famozna odluka koja bi odagnala zavidnu neizvjesnost u državi. 

U nekoliko navrata se sjednice Vijeća ministara odgađaju i to je postalo indikativno, a za proračunske korisnike i krajnje sumnjivo. Nova nada i novo zasjedanje državnih  ministara je zakazano za utorak 23. srpnja. Svi žive u nadi da će se najvažniji ministar, Bevanda, konačno odazvati pozivu i doći.

Međutim, problematično je što možda čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ima potpuno drugačiju taktiku. On mjesecima inzistira na žurnom i bezuvjetnom formiranju Vijeća ministara, dok jednako tako šef SDA Bakir Izetbegović ne postustaje i ne popušta oko ucjene da Milorad Dodik i njegov SNSD protoče usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, crvene crte za imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara i kompletiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Apsurdna i neozbijna situacija

Svjedočimo krajnje apsurdnoj i neozbiljnoj situaciji. Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić se priprema da javnosti i Parlamentu, koji naravno ne zasjeda, na široko  predstavi program rada Vijeća i to u tehničkom mandatu, a njegov zamjenik zateže oko usvajanja odluke o privremenom financiranju. Što bi to moglo biti u programu rada ako nema novaca za temeljne potrebe.

Kako doznaje Dnevni list od nekoliko izvora iz državnih institucija, rastu tenzije i panika među državnim službenicima i namještenicima. Svjesni zabrinjavajuće situacije čelnici pojedinih ministarstava, agencija i direkcija su upozorili svoje uposlenike da je vrlo izvjesno da će plaće i naknade za srpanj debelo kasniti, odnosno da će u najboljoj varijanti biti isplaćene krajem kolovoza ove godine.

Vojska poračunskih korisnika nije navikla na ta kašnjenja, oni su ‘razmaženi’ redovitim isplatama plaća u prvim danima u mjesecu za prošli mjesec. Svoju kućnu potrošnju su podredili i prilagodili redovitim i blagovremenim plaćama. Nakon upozorenja zavladao je strah, jer su mnogi u velikim kreditima s velikim ratama, ogromna većina živi od plaća, a mnogi su već unaprijed ugovorili i ljetovanja na rate.

Uznemirujuće poruke i prijetnje vlastodršcima stižu od pripadnika OS BiH i državnih policijskih agencija. Tisuće i tisuće tih ljudi ionako živi na rubu bijede i preživljavanja, a ako dođe do paralize isplata ne jamče za svoje postupke. Sada je u opticaju ipak podnošljivo kašnjenje od nekih 15-tak do najviše 20 dana, međutim, posve je otvorena potpuno drugačija, ona crnja, solucija, ako se Vjekoslav Bevanda, a niti druga dva hrvatska ministra, ne pojave na vrlo važnoj sjednici Vijeća ministara u sljedeći utorak.  

To onda neće biti više upozorenje nego zvono za uzbunu. Nakon utorka bi moglo istinski gorjeti u ovim vrelim danima. Čudno je, posve čudno što se u zadnje vrijeme Denis Zvizdić uopće ne oglašava oko privremenog financiranja. 

Da. L.        

5 thoughts on “EKSKLUZIVNO: Državni službenici i namještenici upozoreni da će plaća za srpanj debelo kasniti!

 • srpanj 19, 2019 at 10:35 am
  Permalink

  Konačno bi trebalo da bar malo pravde zakuca i na vrata državnih inistitucija i njihovih službenika. Neka se onda za kredite jave ovim što ne daju da se formira vlast i da vide kako je to kad oni što ih finansiraju na svoju crkavicu čekaju i po nekoliko godina. No, oni ćute jer su ih u fotelje postavili baš oni zbog kojih neće primiti platu. Narod bi rekao: Zakucala maca i na njihova vratanca. Ali, rješiće to vlastodršci, ne zbog njih, nego sebe radi.

  Reply
 • srpanj 19, 2019 at 10:44 am
  Permalink

  Ko vas jebeno jebe tj facka uhljebi neradnici i olosi

  Reply
 • srpanj 19, 2019 at 11:06 am
  Permalink

  hoce li mozda starjkovati , prosvjedovati i slicno

  Reply
 • srpanj 19, 2019 at 1:42 pm
  Permalink

  Pošten radnik nema ovih problema,bio on Srbin,Bošnjak ili Hrvat!
  Niti rezervira ljetovanje na rate niti mu je plaća na vrijeme,s kreditom ionako uvijek kasni i sve mu je malo preskupo,već 30 godina!

  Reply
 • srpanj 21, 2019 at 11:38 am
  Permalink

  Eto HDZ, SDA i SNSD mečke na vratima. Kasne plate? Zamislite!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!