EKSTREMNO DESNI TERORIZAM: Gotovo sve žrtve pokolja u Hanauu stranog porijekla, među njima i državljanin BiH

Devet od deset žrtava pokolja u Hanauu u Njemačkoj su bile stranog porijekla, a glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu potvrdilo je u četvrtak radikalno desničarske motive napada, piše Hina.

“Osumnjičeni je iza sebe ostavio neku vrstu manifesta koji, pored mnoštva nepovezanih detalja i suludih teorija zavjere, sadrži i indicije na duboko rasističke svjetonazore”, rekao je glavni državni odvjetnik Peter Frank u Karlsruheu.

On je dodao kako se za sada polazi od toga da je 43-godišnji Tobias Rathjen djelovao sam, ali da će istraga “u Njemačkoj i inozemstvu” pokazati je li osumnjičeni imao pomagače ili osobe koje su imale uvida u njegove planove.

Kako stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva, za sada isto tako ne postoje podaci o kažnjavanju počinitelja. On se isto tako nije nalazio na listi mogućih ekstremista radikalno desne scene.

Frank je potvrdio da je devet od deset žrtava bilo stranog porijekla, a stranog porijekla je i šest ozlijeđenih, od čega je jedna osoba zadobila teže ozljede. Tursko veleposlanstvo u Berlinu je nešto ranije priopćilo kako se kod pet žrtava radilo o turskim državljanima.

Dnevnik Huerriyet na turskom je objavio kako se među žrtvama nalazi i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, što je u međuvremenu potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Nakon pokolja u dva nargila bara u Hanauu počinitelj je na kraju ustrijelio vlastitu majku te na kraju počinio samoubojstvo. U kući u kojoj su pronađeni počinitelj i njegova majka je pronađeno i oružje kojim su počinjena ubojstva, ali nije navedeno o kakvom oružju se radi.

– Rasizam je otrov. Mržnja je otrov. I taj otrov se proširio po našem društvu i nosi krivnju za mnoge zločine – rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel reagirajući na pokolj, dodajući kako je “današnji dan žalostan dan za Njemačku”.

Merkel je izjavila da se, unatoč činjenici da istraga još nije okončana, može govoriti o napadu s radikalno desno pozadinom te je ukazala na slične napade posljednjih godina u Njemačkoj, od ubojstava NSU skupine pa preko ubojstva političara CDU-a Waltera Luebckea pa do napada na sinagogu u Halleu prošle jeseni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!