Elmedin Konaković i Sarajevska županija ključna Izetbegovićeva bitka!

Lider SDA Bakir Izetbegović je izvjesnim preuzimanjem vlasti u Tuzli i Bihaću praktično otvorio kampanju za još jedan mandat na čelu SDA. Svrgavanjem ‘šestorke’ u Sarajevu i političkom eutanazijom disidenta Elmedina Konakovića, Izetbegović bi imao snažan adut na Kongresu stranke uz pretpostavku da Radončić u Sarajevu ipak neće podići rampu i braniti Konakovića.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pred skorašnji stranački kongres krenuo je u osvajanje još jednog četverogodišnjeg mandata na čelu te stranke.

Za sada mu se na tome putu namjerava suprotstaviti zastupnik Šemsudin Mehmedović koji jedino lebdi na krilima jake lokalne tešanjske podružnice, a kojem je objektivno krajnji domet i politički cilj, osobna sloboda. 

Zlu ne trebalo šef SDA Bakir Izetbegović je odlučio pomesti dvorište i izbiti moguće adute potencijalnim stranačkim krticama koji se ne vide na obzoru, ali ih ima u pritaji i uvijek postoji otvorena opcija da ispliva nečija inspiracija i da se netko u zadnji trenutak ohrabri i krene u lov na Izetbegovićevu poziciju.

Vlast nakon kongresa

Uostalom, zlobnici na minderu i tvrde kako je Kongres SDA, kao nikada do sada, pomjeren baš za jesen, jer je sadašnji vođa nesiguran i želio je ostaviti prostora da pripremi teren za pobjedu.  

Ne prepuštajući ništa stihiji i slučaju, pohodom na bošnjačke županije i izvjesnim preuzimanjem vlasti u Tuzli i Bihaću, Bakir Izetbegović je i praktično pokrenuo kampanju za novi četverogodišnji mandat na tronu stranke.

Vodeći se dojmovima, porukama i kalkulacijama lako je iščitati taktiku. Prvi korak je  bilo otopljavanje odnosa i namamljivanje čelnika DF-a i SBB-a Željka Komšića i Fahrudina Radončića u ‘stupicu’ patriotske, bošnjačke reprezentacije  za ‘odlučni boj’ za spas države protiv ‘neprijatelja’ Milorada Dodika i Dragana Čovića.

To je bio samo Izetbegovićev manevar i politički paravan, njegov ključni politički cilj do Kongresa u rujnu je svrgavanje županijskih vlada koje su formirali ljevičari uz pomoć SBB-a i nekih ‘otpadaka’ od SDA. 

Potpuno je jasno da, barem do stranačkog ‘festivala demokracije’, Bakir Izetbegović neće dopustiti da u Vijeće ministara i federalnu Vladu uđu Milorad Dodik i Dragan Čović, čak i po cijenu da takvo tehničko stanje potraje još dugo.

Završna uvertira pred glasovanje na Kongresu bi trebalo biti svrgavanje ‘šestorke’ i politička eutanazija disidenta Elmedina Konakovića u Sarajevskoj županiji.   Poklapanjem proračuna od 1,05 milijardi, ali i još i više izgonom Konakovića i Predraga Kojovića, šef SDA Bakir Izetbegović bi potpalio pobjedničku euforiju, dvorana u kojoj će se održavati Kongres bi se tresla od ‘tekbira’.

Oči uperene u Radončića

Ali, na tom putu ima jedan veliki upitnik. To je nepredvidivi kalkulator, šef SBB-a Fahrudin Radončić. Iako Izetbegović u svom prepoznatljivom maniru sugerira kako se ‘možda Fahrudin Radončić umorio i zasitio jalovom Vladom šestorke u sarajevskoj županiji’, od vjerojatno najvećeg bošnjačkog političkog mešetara se još nije čuo decidni glas o ‘izdaji’ Vlade u Sarajevskoj županiji i Elmedina Konakovića, te bezuvjetnoj  potpori SDA u smaknuću Fortine Vlade. 

Onih famoznih 200 tisuća maraka za neki fantomski Institut može, ali i još ne znači da je Radončić prelomio i odlučio ipak dignuti palac gore za ulazak SDA u županijsku Vladu.  Ima Radončić puno više razloga, i osobnih i političkih, da još čuva leđa i prije podrži Elmedina Konakovića nego Bakira Izetbegovića u Sarajevskoj županiji.

Uostalom, dosta analitičara slaže se kako puno mu je mudrije da partnerstvo s Bakirom Izetbegovićem u Sarajevu konkretizira u paketu s federalnom, a poglavito državnom razinom gdje itekako ima i osobnih i stranačkih interesa i dugoročnih ciljeva.

Radončić nema potrebe nigdje žuriti, ima vremena dobro odvagati sve ponude pa onda bez stresa i preznojavanja prelomiti. U svemu je jako bitno podvući kako Fahrudinu Radončiću smetaju neki ljudi u SDA, on je teško skrivao svoju namjeru da pred Kongres SDA malo zakuha odnose u toj rivalskoj stranci. 

Zato se ne bi trebalo iznenaditi ako Radončić opet povuče neki vratolomni potez u tom pravcu. Očuvanje ‘glave’ i utjecaja Elmedina Konakovića u Sarajevskoj županiji bi možda moglo biti na tom tragu, bez obzira što bi to Izetbegović doživio kao zabadanje prsta u oko partnerstvu i njegovoj stranačkoj pobjedničkoj ambiciji.   

Da. L.     

error: Content is protected !!