EPILOG SASTANKA U ALUMINIJU: Usvojeno pet zaključaka!

Nakon zajedničkog sastanka predstavnika sindikata i zaposlenika Aluminija, te Uprave i Nadzornog odbora s predsjednik HNS-a Draganom Čovićem i dopremijerkom Vlade FBiH Jelkom Miličević doneseno je pet zaključaka.

Zaključeno je:

1. Prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim razinama vlasti u BiH kao i Nadzornog odbora, Uprave i sindikata Aluminija d.d. Mostar bit će postupno zbrinjavanje i skrb o radnicima Aluminija.

2. Hitno će biti zatraženo od nadležnih institucija rješavanje obaveza za penziono osiguranje radnika Aluminija što će biti prvi prioritet hrvatskim predstavnicima u vlasti

3. Zaključak svih sudionika sastanka je da Aluminij d.d. ne ide u stečak dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njenog dijela.

4. Potrebno je napraviti analizu o mogućem postupnom oživljavanju pogona koja bi se trebala realizirati u najkraćem roku, te sukladno rezultatima odlučit će se o daljnjem djelovanju i mogućem vraćanju zaposlenika u proizvodnju.

5. U daljnjem odlučivanju o sudbini tvornice i radnika će biti uključeni, uz Nadzorni odbor i Upravu, i predstavnici sindikata i zaposlenika bez kojih neće biti donesena niti jedna odluka.

-Na kraju izražavamo želju i vjeru da je moguće ponovno pokretanje proizvodnje i spas Aluminija d.d. zajedničkim djelovanjem svih iz Aluminija, hrvatskih i drugih političara svih razina vlasti u BiH, a posebno Vlade Federacije BiH – priopćeno je nakon sastanka.

Na kraju se kaže da se očekuje i pomoć Vlade Republike Hrvatske koja je, kako se navodi kao jedan od suvlasnika i do sada pružala podršku.

Podsjetimo, proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije dva dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

error: Content is protected !!