Erdogan dovodi u Srbiju 150 gospodarstvenika

Turski predsjednik Recep Erdogan boravit će krajem rujna u službenom posjetu Srbiji.

Mediji u Srbiji pišu kako bi dolazak prvog čovjeka Turske mogao označiti i novu eru ekonomske suradnje Beograda i Ankare, jer će s njim u Srbiju doći i oko 150 gospodarstvenika iz različitih oblasti.

Turski predsjednik najvjerojatnije će u Srbiji provesti više od jednog dana, a tom prilikom na radnom stolu ispred srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i Erdogana trebalo bi da se nađu najvažnije regionalne političke i ekonomske teme.

Turski tok

Tijekom Erdoganovog posjeta mogli bi se finalizirati i konkretni poslovni dogovori, i to iz oblasti tekstilne industrije i privatizacije srbijanskih banja, za koje su ulagači iz Turske posebno zainteresirani, a razgovarat će se i o izgradnji plinovoda  “Turski tok”, čiji bi jedan krak trebao proći kroz Srbiju.

Agenda ovog posjeta, razmatrana je u ponedjeljak na sastanku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s podtajnikom Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) Hakanom Fidanom.

Osim oko priprema za Erdoganovu posjetu, Vučić i Fidan razgovarali su i o sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju dvije zemlje.

Kako je priopćeno iz ureda srbijanskog predsjednika, Vučić je istaknuo kako su migrantska kriza, uz rastuće terorističke prijetnje, sigurnosni izazovi s kojima se suočavaju i Srbija i Turska.

Erdogan: Njemačka štiti teroriste

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Njemačku da pomaže teroriste tako što odbija odgovoriti na tisuće  dokumenata koje Turska šalje Berlinu i odbija predati osumnjičene turskim vlastima.

‘Njemačka potiče teroriste’ – rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u provinciji na Crnom moru.

Te će izjave, navodi agencija, dodatno pojačati tenzije između dvije zemlje.

Erdogan je rekao članovima vladajuće stranke da su Angeli Merkel dali 4.500 dosjea, ali nisu dobili odgovor ni za jedan od njih.

‘Kada postoji terorist, vi možete reći nama dajte nam to osobu, a nećete da izručite one koji su kod vas, a možete tražiti vaše. Dakle, Njemačka ima pravosuđe, a mi ga u Turskoj nemamo?’ – podvukao je predsjednik Turske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!