Erdogan i Putin razgovarali o Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednikVladimir Putin u utorak uvečer obavili su telefonski razgovor o Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Turske je tom prilikom kazao Putinu da je nedavni napad snaga odanih režimu Bashara al-Assada na turske trupe naštetio zajedničkim naporima koje dvije zemlje ulažu u postizanje mira u Siriji.

Također, Erdogan je kazao da će Turska, kao odgovor na takve napade, i dalje koristiti svoje pravo na samoodbranu.

Dva predsjednika razgovarala su i o bilateralnim odnosima, kao i drugim dešavanjima u Siriji i Libiji.

Ministarstvo odbrane Turske u ponedjeljak je objavilo da je najmanje sedam vojnika i jedan civilni službenik ubijeno u artiljerijskom napadu režimskih snaga u Idlibu. Navodi se i da su meta napada bile turske snage koje su angažovane na sprečavanju sukoba u toj deeskalacionoj zoni na sjeverozapadu Sirije i da su lokacije njihovog kretanja ranije koordinirane.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage Assadovog režim i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je od sporazuma ubijeno najmanje 1.300 civila.

error: Content is protected !!