Erdogan: Proizvodnja se mora nastaviti uprkos korona virusu

Ankara je uvela stroge mjere ograničavanja društvenih kontakata kako bi spriječila širenje virusa.

Turska mora nastaviti proizvoditi tokom pandemije korona virusa kako bi održala izvoz i snabdijevanje ključnim potrepštinama, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dok je broj oboljelih ljudi u toj državi prešao 10.000.

Ankara je uvela stroge mjere ograničavanja društvenih kontakata kako bi spriječila širenje virusa. Prvi slučaj u Turskoj zabilježen je prije tri sedmice, a vlada do danas nije građanima naredila da ostanu kod kuće, prenosi Hina.

Broj potvrđenih slučajeva u ponedjeljak je narastao na 10.827, objavio je ministar zdravstva Fahrettin Koca. Preminulo je 168 ljudi. 

Erdogan je nakon sjednice vlade poručio kako Turska mora nastaviti proizvoditi, pa je stanovnike pozvao da dobrovoljno budu u karantinu. 

“Sada je najosjetljivije pitanje nastavka proizvodnje kako bi se održala opskrba ključnih dobara i izvoz”, istakao je turski čelnik.

Prikupljanje donacija

“Turska je država koja mora nastaviti proizvodnju i da se točkovi vrte pod svim uvjetima i okolnostima”, dodao je Erdogan.

Erdogan je pokrenuo kampanju za prikupljanje donacija građana za socijalno ugrožene, tvrdeći da je sam donirao sedam mjesečnih plata za tu inicijativu koja je prema njegovim riječima već prikupila 11 miliona dolara. 

Objavio je i kako je Turska stavila 41 četvrt pod karantin kako bi zaustavila širenje virusa. 

Ankara je zaustavila sve međunarodne letove, ograničila putovanje unutar države, zatvorila škole i ugostiteljske objekte, zaustavila vjerske službe i sportska događanja.

IZVOR: aljazeera.nt

error: Content is protected !!