Europska komisija otvorila istragu protiv Slovenije

U službenom glasniku ‘Europske unije’ objavljena je odluka o otvaranju istrage protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala Novu ljubljansku banku (NLB) protivno pravilima i preuzetim obvezama od Unije. Uz to, prema pripadajućoj odluci Europske komisije, Slovenija je pod istragom jer je mimo dogovora s Bruxellesom odustala od prodaje ‘NLB’-a, piše Jutarnji list.

„Rok za prodaju 50 posto ‘NLB’-a istekao je 31. prosinca 2017. Osim toga, Slovenija do 31. studenoga 2017. nije predložila povjerenika za prodaju inozemnih društava kćeri ‘NLB’-a na Balkanu – navodi Europska komisija, koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora o Europskoj uniji o državnim potporama.

U odluci o otvaranju istrage su pobrojene Vladine pomoći ‘Novoj ljubljanskoj banci’ za koje Bruxelles sumnja da su protivne pravilima Unije, a ukupna vrijednost tih financijskih transakcija ‘NLB’-u iznosi milijardu i 600 milijuna eura.

Ako Slovenija na kraju bude proglašena krivom za kršenje pravila o potporama u slučaju ‘NLB’-a i ako Europski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica, tako odluči, ‘NLB’ bi morala vratiti primljeni novac što bi dovelo u pitanje njezinu likvidnost. Slovenske Finance povodom pokretanja istrage EK protiv Slovenije razmatraju i scenarij prema kojem bi Komisija mogla narediti Ljubljani da proda i više od 50 posto kapitala ‘NLB’-a.

 

error: Content is protected !!