FBiH 2016.: 321 poginulo na prometnicama

SARAJEVO – Usprkos radu na prevenciji, obrazovanju, dizanju svijesti i velikim kaznama, broj prometnih nesreća u BiH je povećan u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima nadležnih institucija u 2016. godini dogodilo se ukupno 39.543 prometne nesreće nesreće, od kojih je 7.716 sa poginulim i ozlijeđenim osobama.

Kako se navodi u BIHMAK-ovom izvještaju o prometnim nesrećama, njihovim uzrocima i posljedicama u BiH, prošle godine je poginula 321 osoba, a ozlijeđeno ih je teže ili lakše 11.188.

Za razliku od Federacije BiH i Republike Srpske u kojima je zabilježen porast broja prometnih nesreća, Brčko distrikt bilježi smanjenje broja.

U odnosu na 2015. godinu, u prošloj godini je broj nesreća povećan za 2,29 posto, a broj nesreća sa smrtnim ishodom je povećan za 1,17 posto. Najveći broj nesreća i dalje ima Sarajevska županija, a potom Zeničko-dobojska i Srednjobosanska županija. Kada je u pitanju broj nesreća sa smrtnim ishodom, na prvom mjestu je Tuzlanska županija. Kada gledamo entitete, smrtnost je veća u RS-u nego u Federaciji BiH.

U izvještaju se upozorava da zabrinjava porast prometnih nesreća u Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Tuzlanskoj županiji.

– Veliki broj prometnih nesreća na našim putovima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja prometnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa prometne kulture većeg broja sudionika u prometu. Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na putu su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja prometnih nesreća (oko 32,7 posto), slijede nesreće koje su rezultat radnji vozilom u prometu, zatim prometne nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje prometne signalizacije, nepovoljne uvjete na putu itd., navodi se u izvještaju BIHAMK-a.

Među pogreškama vozača u gradskim uvjetima prometa treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila. Najveći broj prometnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju (49,2 posto), a zatim na magistralnim putovima (23,8 posto), onda slijede lokalni (9,1 posto), pa regionalni putovi (7,6 posto), itd.

Na kraju se zaključuje kako je nakon perioda od 2003. do 2008. godine kada je bio povećan broj nesreća, a potom je uslijedila stagnacija, u zadnje tri godine ponovo primijećen porast broja prometnih nesreća što je svakako zabrinjavajuće.

error: Content is protected !!