FEĐA DUDIĆ: ‘Naša taktički najzrelija utakmica’

Teško je nakon 18. kola reći da je ovo u Bijeljini bila najvažnija pobjeda Veleža sezone, to ćemo najbolje vidjeti na kraju, ali da je u ovom prvom dijelu jedna od najvažnijih – svakako jeste.
Nije trijumf kod Radnika (1:0) važan samo zbog činjenice da je ostvaren nakon tri utakmice bez pobjede, nije važan samo zato što su bodovi izboreni protiv ekipe koja je na domaćem terenu posljednji put poražena 10. kolovoza, nije važan samo zbog toga što je Velež bio oslabljen, već ponajviše zbog toga što su Rođeni opet pobjegli ekipama koje se bore za ostanak. Tako sada ima pet bodova više od Slobode, šest od Čelika, plus osam u odnosu na Mladost. To je ono najvažnije, jer će bez obzira kako u posljednjem kolu Velež prođe na Grbavici, ostati na tabeli tu gdje jeste, na osmom mjestu, što je ako se vratimo na početak sezone i probleme koji su mučili ekipu, promjene trenera, vrlo dobar rezultat.
Ako ćemo partiju iz Bijeljine uspoređivati s prethodnim utakmicama, gledajući razvoj situacije na terenu, Velež nije ponudio ništa posebno, ali je odigrao baš onako kako se obično igra na gostujućim terenima. Odigrao je s puno borbe, duela, prekršaja, defanzivino, uz minimalan broj prilika, ali je ono što je najvažnije – uzeo je tri boda. Dugo je trener Dudić tražio, priželjkivao utakmicu u kojoj Velež neće dominirati, u kojoj neće stvoriti više prilika od protivnika, u kojoj neće biti bolji od svog protivnika, ali u kojoj će se na kraju radovati. I dočekao ju je.

– Značajna pobjeda protiv kvalitetnog protivnika, konstatirao je Dudić, dodajući kako je puno naučio iz analize prvog međusobnog duela sa Bijeljincima.
– U prvom krugu sezone, bodove su nam odnijeli zasluženo, dosta smo analizirali tu utakmicu, kao i utakmicu Radnika u Doboju kod Kaknja. Ovog puta neutralizirali smo neke značajne igrače Radnika, igra im nije bila tečna, suzili smo prostor za igru Bradonjiću i Peci. Utakmica možda nije bila gledljiva, a mislim da je ovo naša taktički najzrelija utakmica. Protivnik osim slobodnog udarca nije imao nijednu stopostotnu šansu, naglasio je Dudić nakon utakmice u kojoj je izvukao i maksimum iz postave koja ja u tom trenutku bila na terenu.
Jer Radniku je suprotstavio ekipu bez tri važna igrača, tri defanzivca.

– Mijenjali smo jer smo morali. Srećom u nesreći, Dino Hasanović je zaigrao od prve minute, Osmić je još jednom uskočio kada je bilo jako važno, Behram je startao… ako usporedite početnu formaciju protiv Sarajeva i ovu u Bijeljini, vidjet ćete koliko smo promjena uradili. Ovo je bila jedna od onih utakmica u kojoj nismo igrali lijepo, ali smo pobijedili. Valjda nam se vratilo za sve ono što smo propustili u nekih prethodnim utakmicama, zaključio je strateg Mostaraca koji je ekipi dao dan odmora, nakon čega od danas slijede pripreme za Željezničar. F. I.

Osim pozvao navijače protiv Veleža

Željo u jako dobrom raspoloženju čeka Rođene – nakon još jedne uvjerljive pobjede nad Sarajevom (3:1).Dalo se to vidjeti i po stavu i izjavama Amara Osima koji je nakon jubilarnog 140. Vječnog derbija izjavio: “Igrali smo kao da igramo na Grbavici, jer smo čuli samo naše navijače, kojih je bilo poprilično manje nego što je trebalo zbog stvari na koje nemamo utjecaj, ali smo čuli samo njih. Neka ponove to izdanje protiv Veleža, neka dođu u još većem broju, da svi zajedno pokušamo pobijediti i da budemo prvi na polusezoni i imamo lijepe zimske snove.”

error: Content is protected !!