FEDERACIJA UZVRAĆA UDARAC…FBiH od RS-a traži 31.901.174,10 maraka

Vlada Federacije će novom linijom kredita od 12 milijuna maraka preko Razvojne banke nastaviti raditi na poticaju povećanja zaposlenosti u ovom entitetu ali i povratnicima u Republici Srpskoj. Ovo je potvrdio ministra rada i socijalne skrbi FBiH Vesko Drljača koji je ponovio kako je povećanje zaposlenosti prioritet ove Vlade te kako je cilj novog programa da po znatno povoljnijim uvjetima nego je to bio slučaj do sada omogućava povećanje zaposlenosti.

– Što se tiče samog programa rada, on sadrži sveobuhvatne elemente, principe i pravila kreditiranja, instrumente osiguranja kredita, monitoring kredita, kaznene mjere i raskid ugovora ukoliko dođe do situacije da se nisu poštivale utvrđene ugovorne obaveze. Krediti plasirati isključivo preko Razvojne banke FBiH, koja će vršiti i procjene kreditnog rizika, pojasnio je Drljača.

Povoljniji krediti

Dodaje kako je njihova željka da se u navedenih 12 milijuna maraka obuhvati što više kategorija a korisnici kredita mogu biti sve fizičke i pravne osobe koja su registrirane u FBIH, a i u RS-u kada se radi o povratničkim obiteljima. Uz to, kaže kako su prioriteti u okviru osigurati veće zapošljavanje u sektorima poljoprivrede, metalne industrije, građevinarstva, drvne industrije, proizvodnji kože i tekstila, te zanatskih usluga.

– Reforma tržišta rada je naš prioritet, ali i dostojanstvo radnog mjesta te želimo raditi zajedno s poslodavcima na boljim uvjetima rada, većim plaćam itd. Želimo dakle svim građanima postati poruka da ostanu u BiH, da zajedno gradimo budućnost jer bez ljudi nema ni budućnosti, poručio je Drljača.

Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, pojašnjava kako ovaj zavod i sada ima program kreditnih plasmana, međutim on je iz 2005. i zastario je u pogledu konkurentnosti i uvjeta koje sadržava. Zbog toga prošle godine nije bio niti jedan zahtjev za kreditom, kao niti u tekućoj godini. Upravo zbog toga su radili na unaprjeđenju program u smislu boljih uvjete kroz smanjenje kamate i povećanje većeg iznosa koji poslodavac može povući za zapošljavanje kroz produženje grejs razdoblja… Nadalje, krediti za novo zapošljavanje iznose, po novouposlenom radniku, za industrijsku proizvodnju 25 tisuća maraka, a za zanatstvo i usluge, poljoprivrednu proizvodnju i održavanje starih zanata 20 tisuća maraka. Pri tome je minimalni iznos kredita po jednom korisniku 40 tisuća maraka, a maksimalni 500 tisuća maraka. S ciljem održavanja postojeće zaposlenosti, kredit iznosi 10 tisuća maraka po uposleniku, bez obzira na gospodarsku granu. Kamatne stope su također značajno manje, pa je ona primjerice za industriju je bila četiri posto, sad je 2,5 posto. Ista kamatna stopa je i za zanatstvo i usluge je 2,5 posto, a za poljoprivredu i razvoj i održavanje starih zanata dva posto.

– Važno je istaknuti da mi prema ovom programu trenutno imamo raspoloživih 12 milijuna maraka, i da taj iznos stalno raste, zato što se proračun puni iz povrata kredita. Isto tako je važno da novac ne bude neiskorišten, da otvorimo mogućnost i kreditiranja preko naših revolving linija i na taj način pomognemo i poslodavcima, odnosno pomognemo u zapošljavanju nezaposlenih osoba, naglasila je Lončar.

FBiH tuži RS

Vlada FBiH prihvatila je informacija o tužbi koju je RS pokrenula za naknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prihoda od neizravnih poreza. S tim u svezi, dala je suglasnost Federalnom ministarstvu financija, kojeg zastupa Federalno pravobraniteljstvo, da, uime FBiH, pokrene tužbu protiv RS – Ministarstva financija, radi naknade štete zbog neodobravanja prijedloga obračuna drugih privremenih poravnanja između entiteta za 2012. i 2016. godinu kod raspodjele prihoda od neizravnih poreza.

– Prema prijedlozima odluka o drugim privremenim poravnanjima, FBiH od RS ukupno potražuje 31.901.174,10 maraka temeljem obračunatog drugog privremenog poravnanja za 2012. i 2016., dok ukupan dug FBiH prema RS temeljem obračunatog drugog privremenog poravnanja za 2014., 2015., 2017. i 2018. iznosi 38.744.241,46 maraka. U konačnici, temeljem obračunatih drugih privremenih poravnanja za sve godine, za koje UO UNO još nije donio odluke, na teret FBiH RS-u bi trebalo biti ukupno isplaćeno 6.843.067,36 maraka, navodi se u priopćenju federalne Vlade.

Federalna vlada usvojila je izvještaj Agencije za privatizaciju u FBiH o kontroli izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije sa stanjem 31. prosinca 2018. U kupoprodaji državnog kapitala 622 poduzeća obaveze kupaca su bile kupoprodajna cijena od 816.390.030 maraka, investicije u iznosu od 1.449.894.782 maraka, zadržavanje 43.063 zatečena i zapošljavanje 14.268 novih radnika. Obaveze kupaca iz 649 kupoprodajnih ugovora za imovinu, dijelove ili udjele poduzeća i općinskih poslovnih prostora bile su kupoprodajna cijena 144.044.554 maraka, investicije 169.418.393 maraka, ostanak 3.287 zatečenih i zapošljavanje 3.425 novih radnika. Na osnovu izvještaja županijskih agencija za privatizaciju i Agencije za privatizaciju u FBiH, od ukupno 1.271 kupoprodajnog ugovora, 1.085 ili 85,36 posto je izvršeno, a 66 ili 5,19 posto je aktivno i još su predmet kontrole. Zbog neizvršenja ugovorenih obaveza raskinuta su 93 ili 7,32 posto kupoprodajnih ugovora, a za 27 ili 2,13 posto su u toku sudski postupci za raskid.

Financijska Pomoć Gradu Mostaru

Vlada FBiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, deponiranih na transakcijskom računu posebnog fonda ove banke otvorenog kod Centralne banke BiH, Gradu Mostaru bude doznačeno 250 tisuća maraka. Ovaj iznos je namijenjen realizaciji infrastrukturnih projekata za koje nisu osigurana sredstva u proračunu Grada Mostara. Odluka je donijeta nakon što se Grad Mostar 21. kolovoza 2019. obratio premijeru FBiH zahtjevom za financijsku pomoć. Federalna vlada danas je, također, prihvatila informaciju o zahtjevu za izdvajanje 462.069 maraka iz tekuće rezerve za podršku proračunu Grada Mostara za 2019. Federalno ministarstvo za financija će za narednu sjednicu pripremiti Prijedlog odluke o odobravanju ovog izdvajanja.

Klepić, Planinić i Smiljanić ostaju u NO Aluminija

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici dala prethodnu suglasnost za imenovanje Zdenka Klepića, Igora Planinića i Vedrana Smiljanića za članove Nadzornog odbora privrednog društva Aluminij d.d. Mostar uime državnog kapitala, na razdoblje od četiri godine. Podsjetimo, oni su bili u NO i u proteklom razdoblju.

 Za članove Vijeća za praćenje cijena imenovani su Aida Milavić (predsjednica), Muzafera Kalabušić, Hasena Sijerčić, Jelena Trutina, Stjepan Bago, Lejla Čaušević-Sućeska, Marin Bago i Mesud Kamberović.

 Federalna vlada je danas dala više ovlaštenja punomoćnicima za zastupanje na skupštinama. Za Union banku d.d. Sarajevo opunomoćena je Maja Vanjek, za Binas d.d. Bugojno Adnan Frljak, a za Borac d.d. Travnik Marinko Bošnjak.

 Usvojivši informaciju o statusu javnog natječaja za izbor i nominiranje tri člana Nadzornog odbora JP Nacionalni park Una d.o.o. Bihać, Vlada FBiH je zadužila nadležnu natječajno povjerenstvo da, prema javnom natječaju objavljenom 31. srpnja 2019., nastavi postupak izbora kandidata za ove pozicije. Jučer je, također, u povjerenstvo za provođenje ovog postupka imenovana Dijana Smailagić.

 Nadzornom odboru Energoinvest Cometa d.d. Sarajevo data je suglasnost za imenovanje Emira Hadžimuratovića za vršitelja dužnosti direktora ovog gospodarskog društva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!