FELJTON: Franjo Vladić – najlucidniji nogometaš regije posljednjih desetljeća (1)

Rebac ili Trener, kako smo ga od milja nazivali, je uvijek govorio da je utakmica dobivena ako je Kulje pred susret raspoložen. Zato ga je uvijek pažljivo promatrao da mu vidi na licu raspoloženje.

Dovoljno je reći Kulje pa da se pobude asocijacije ne samo na jedno beskrajno lucidnu i inteligentnu nogometnu veličinu, na čuveni slavom ovjenčani trifolijum BMV, nego i na cijelu plejadu rasnih sportista koje je ovaj grad iznjedrio, a čiji je trag toliko blistav da će trajno ostati zapisani i biti spominjani u povijesti grada Mostara, Bosne i Hercegovine i cijele regije.

Plavokosi dječak Franjo Vladić, kome je maestralni trener i pedagog Sulejman Rebac predstavljao drugog roditelja i učitelja, primijećen je na mahalskim turnirima kao darovit i vješt graditelj igre. Dostigao je internacionalnu slavu i zablistao punim sjajem.

Nogometnim zakonitostima učili su ga Mensud Peko Dilberović, Bruno Repar i Sule Rebac ponajviše, kome zahvaljuje kako reče: „Odavde do vječnosti za sve što sam od njega naučio.“. 

 Filigransko dodavanje na daljinu

-Igrao sam u pomlatku Veleža zajedno s Kuljom. Sjećam se našeg nastupa na turniru u Zagrebu, kad smo se na stadionu Maksimir sastali s Dinamom, pred 60.000 gledatelja. Bila je to uvertira polufinala nacionalnog kupa. Kulje je i tada kao omladinac briljirao pokazujući svoju darovitost, posebno prilikom filigranskog davanju lopte na daljinu. Kasnije je postao nezamjenjiv u prvom timu i Velež je njegovim dolaskom dobio drugu dimenziju ige. Rebac ili Trener, kako smo ga od milja nazivali, je uvijek govorio da je utakmica dobivena ako je Kulje pred susret raspoložen. Zato ga je uvijek pažljivo posmatrao da mu vidi na licu raspoloženje.

–Kulje mi je raspoložen, danas za nas neće biti problema, govorio  je sav ozaren Sule.

Vladić probudio Džajića

Nije ni čudo što je nakon susreta imeđu Engleske i Jugoslavije u novinama osvanuo naslov „Vladić probudio Džajića“, akcentirao je njegov kolega i prijatelj Gaga Šemrd, izražavajući posebnu radost i iskreno ushićenje pri spomenu Vladićevog  imena.

Kulje je u mladosti bio dosta nestašan jer nije volio disciplinu, uvijek nastojeći da bude apsolutno slobodan. Rebac je uveo strogu disciplinu, čak i u privatnom životu svojih pulena. Tražio je da poslije 22 sata budu u svojim kućama, kako bi sutra bili spremni za trening ili nastupe na utakmicama. Kako je Sule dobro poznavao svakog svog učenika, imao je običaj provjeravati neke od njih da li se nalaze u krevetu. 

Obično bi se uvjerio da Kulje „spava“ dubokim snom, međutim, čim bi trener otišao on  bi se iskrao kroz prozor i u kasne sate odlazio među društvo. Saznavši za te egzibicije trener mu je napravio zamku. Obišao ga je i uvjerio se kako njegov pulen „spava“, ali kako mu je sve bilo sumnjivo sakrio se iza zida kuće tik do prozora. Ubrzo se na prozoru pojavio Kulje spreman da iskoči.

Naravno, bliski susret nije mogao izbjeći i Kulje je stao kao ukopan, jer nije mogao sanjati da je Sule toliko uporan u provjeravanju. Koliko god ovaj primjer pokazivao sitne nestašluke mladog čovjeka, toliko nam govori o roditeljskoj brizi trenera za svoje igrače. Rebac je bio veoma strog trener, ali u isto vrijeme pokazivao je znake izuzetne brige i poduzetnih odgojnih mjera.

Debitirao u Beogradu na Marakani

Debi na prvenstvenoj utakmici imao je 1968. godine u Beogradu, u susretu s Crvenom zvezdom, i od tada nikad nije ispao iz prve postave. U karton mu je upisan podatak da je dva puta postigao hat-trick što uspijeva samo elitnim nogometašima.

Kapetansku traku preuzima od Bajavića i nosi je na 55 mečeva. Odigrao je za Rođene impozantnih 607 utakmica.

Jedne prilike neobično simpatični i vragolasti šarmer Vladić je izjavio:

 – Priznajem, svašta sam radio, na momente sam čak mrzio trenera. Danas sam mu zahvalan za svaku riječ, za svaki prijekor, pa čak i za svaki šamar, jer znao je ošamariti s razlogom. Griješio sam, kao što smo svi griješili, ali bilo pa prošlo. Rebac je od mene napravio reprezentativca, uz njega sam stekao radne navike, naučio poštovati obveze, i savjete starijeg. Da nije bilo nogometa, tko zna čime bih se bavio i šta bi sa mnom bilo.

Rebac je za proslavljenu trojku BMV govorio da u njima ima nešto iskonski pošteno, plemenito, ljudsko, jednostavno, nešto što je u biti tipično za prave Mostarce i da ih odgajaju ne samo roditelji, škola i klub nego – cijeli grad.

Rođen je u Šantićevoj ulici, blizu nekdašnjeg groblja 1950. godine, a upravo iz ove ulice se potekli i drugi nogometni asovi poput golmana Gordana Irovića, Ivice Ćurkovića zatim Muhameda Roma i Brace Glavovića, Slobodana Mrgana…

Počeo je nastupati 1966. na mjestu lijevog krila ili polutke, da bi debi imao 1968. godine. Odmah se ustalio u prvom timu o čemu svjedoči podatak da je već naredne sezone odigrao najviše prvenstvenih utakmica (34).

Prisjeća se prvenstvene utakmice odigrane 1970. godine u Mostaru protiv beogradskog Partizana (3:0), na čijem golu se nalazio dojučerašnji golman Veleža Ivica Ćurković. Novinar ga je ocjenio čistom desetkom. Istu ocjenu dobio je u susretu sa Olimpijom u Mostartu (6:1).

„Golovi su  bili ono najljepše što se vidjelo na ovoj utakmici.  To se može reći za posljednji koji je postigao Vladić, nekoliko sekundi prije nego što je sudija označio kraj utakmice. Ovaj pogodak, kome je prethodila čist egzibicija Rođenih, bila je u pravom smislu remek djelo. Jer, autor tog remek djela izveo je mali šou. Oslobodivši se nekoliko protivničkih igrača i na kraju vratara Stojanovića, ušetao je s loptom u gol.  Sićušni i vrijedni Vladić, bio je najzapaženiji. On je dejstvovao na cijelom terenu. Ne samo da je bio konstruktor igre Rođenih, nego je, eto, bio i najefikasniji odnosno trostruki strijelac. Tada je Veležova desetka radila kao kompjutor, napisao je u svom izvještaju novinar.

Ilustrirali smo kroz ovaj primjer Vladičevu virtuoznost jer uči s loptom u gol, prethodno ostavljajući iz sebe sve igrače, to mogu samo pravi majstori a Kulje je to uistinu svojom lucidnom igrom potvrđivao.

(Sutra nastavak)

Piše: Zlatko Serdarević, zlatko.serdarević@gmail.com

error: Content is protected !!