FELJTON: FRANJO VLADIĆ – Šta će reći Stampi za gol u Londonu? (2)

U omladinskoj reperezentaciji Jugoslavije odigrao je jednu, za mladu 11, a za A reprezentaciju uknjižio je 24 nastupa postigavši tri zgoditka.

Debi je imao na prijateljskoj utakmici s Engleskom u Londonu, odigranoj na čuvenom stadionu Wembley pred 50 000 gledatelja. Čitao je o vedetama engleskog nogometa Boby Charltonu, Denisu Lou, golmanu Banksu. U postojbini nogometa trebalo se dokazati da je dostojan nositi dres s državnim grbom.

Pamti taj susret odigran 11. 10.1972. godine. Plavi su nastupili u sastavu: Marić, Krivokuća, Stepanović, Pavlović, Katalinski, (Holcer), Paunović, Petković, Aćimović, Bajević, Vladić, Džajić. Prvi put zajedno je nastupio trojac iz Mostara- BMV.

Bajević se nalazio van kaznenog prostora s lijeve strane, ubacio je loptu u šesnaesterac i lucidni Vladić glavom pogađa mrežu. Svoj debi krunisao je golom za neodlučan rezultat usred čuvenog Wembleya.

Ovaj događaj svakako je veoma važan u nogometnoj biografiji Franje Vladića jer je u debiju stavljen u prvu postavu na utakmici s vrlo opasnim Englezima.

Šta će reći Stampi za gol u Londonu

Taj zgoditak otvorio mu je vrata za Las Palmas. Međutim, još je jedan detalj s ove utakmice vrijedno spomenuti. Prvi ga je zagrlio i poljubio Bajević, čestitajući mu na taj način ne samo zgoditak nego i uspješan debi.

Par minuta kasnije Kulje mu je rekao: – Šta li sad govori i kako će na ovaj gol reagirati Izet Stampi.

Znači Vladićeve misli su bile usmjerene u Mostar, ka svojoj raji jer oni su ti koji nabolje mjere vrijednosti i najviše se raduju svojim ljubimcima.Ta veza nogometaša i raje umnogome je uticala da se nakon pobjede i čistog obraza nađu s rajom na Korzu i zajednički proslave uspjeh.

Nogometaši dovedeni sa strane nemaju takav osječaj i nikad ne mogu biti obljubljeni kao raja stasala u mahalama ili klupskim nogometnim školama Veleža ili Zrinjskog.

O junaku utakmice u Londonu je pisao tamošnji tisak i navode riječi predsjednika Totenhema: „Za jugoslovensku desetku dali bi 200 000 funti.“

Novinari ga porede s čuvenim Alfredom di Stefanom. Trener reprezentacije Milovan Ćirić grmi: – Taj mladić  je preporodio tim. On je promjenuo ritam igre, ubrzao akcije, obogatio napad. Đajića je potpuno aktivirao.

Uvijek na listama najboljih

Vladić je u sastavu i u narednom susretu reprezentacije sa Španjolskom igranoj 19.10.1972. u Las Palmasu, kao kvalifikacijski meč za Svjetsko prvenstvo. Ponovo su  na terenu zajedno Bajević, Marić i Vladić.

Princ iz Mostara postiže oba gola uz asistenciju poslovođe Vladića i u pravilu Duško poslije zgoditka popravlja uvijek urednu frizuru. Tako su se razumjeli u svakom naletu ka golu da su po svemu ličili na dvojnike. Sinhronizacija je usavršavana na stadionu pod Bijelim Brijegom. Kod rezultata 2:0 za Španjolce Vladić je pogodio stativu i kasnije se jadao da je to mogao biti prelomni trenutak na utakmici.

Iste te godine, a nakon Wembleya redakcija lista „Sport“, proglasila ga je po tko zna koji put igračem kola među 11 najboljih rame uz rame Janjušu, Ristiću Aci, Buljanu, Vabecu, Paunoviću, Hlevnjaku i Džajiću.

Tad je novinar zapisao: – Vladić je uz Bajevića postao miljenik publike, njega obožavaju svi ljubitelji nogometa. Iako je sićušan-svaku utakmicu odigra do kraja. Pun je snage, volje, na terenu je prava krtica. Postao je igrač na kojem se zasniva igra Veleža: On je poslovođa „paker“ koji protivničke igrače dovodi do ludila. Nedavni  derbi u reprezentaciji na Wembleyu krunisao je „zlatnim“ golom, a kasnije je u Las Palmasu pokazao da mu je obezbjeđeno mjesto u najboljoj selekciji. Posljednuji nastup u najboljoj selekciji odigrao je 1.02.1977. godine protiv Meksika (1:5) u Leonu.

Muselimovićeva ocjena za Vladića

U jesen 1971/72. sezone u Zagrebu postiže oba gola protiv Dinama i tada je izjavio kako mu je to bila najdraža utakmica.

U Sportskim novinama stajao je naslov „Vladić zatvorio Velesajam“ jer je upravo toga dana uistinu sajam bio zatvoren ali i ovaj na stadionu.

U knjizi „Mostarski dragulji“, koja predstavlja glorifikaciju i afirmaciju kvalitetnih ličnosti grada Mostara kao i općih čovjekovih vrijednosti, koje se u zadnje vrijeme zanemaruju ili stavljaju ustranu, autor, ugledni građanin Josip Muselimović je proniknuo u bit Vladićevih sposobnosti i kvaliteta te piše:

– U nogometnoj igri Franje Vladića nije bilo industrijskih poteza. To je bila ljepota. I to ona koju je teško opisati i koju je, u trenutku nastajanja, malo tko mogao shvatiti i razumjeti. Jednostavno Franjo Vladić je nogometni virtuoz čiji su potezi zaustavljali dah nogometnog svijeta. Bog zna kada će se ponovo roditi takav nogometni baletan. Slavni hrvatski nogometaš, trener i selektor Vlatko Marković, u prijateljskom razgovoru, rekao mi je: – Franjo Vladić je nogometni dragulj kakav se na našim prostorima nije rodio. To je jednostavno nogometaš koji u glavi i kopačkama ima ugrađena dva kompjutora koji savršeno funkcioniraju.

Za devet minuta Kulje je riješio utakmicu

Iako je Velež imao razvijenu kolektivnu igru, ipak je ton davao Vladić jer je gradio igru, bio pokretljiv i uz oba vrsna krila Ledića i Topića pakirao Bajevića.

Često bi znali u prvih desetak minuta riješiti utakmicu nakon čega bi igrali za publiku razvijajuči svoju šarmersku simfoniju. Novinar Anđelić u izvještaju s utakmice između Veleža i Čelika, odigrane 12.05.1974., piše: „Sve što je bilo lijepo za vidjeti na ovoj utakmici zbilo se u prvih desetak minuta igre. U tom periodu izvedeno je nekoliko lijepih akcija i postignuta su dva gola što je bio konačan rezultat. Na centaršut Topića Vladić je izvanrednim udarcem savladao golmana Alempića, a samo četiri minute kasnije Vladić je postigao i drugi gol uz asistenciju Aleksandra Ristića.„

Odlučujući gol protiv Derby Countija

Godinu dana ranije Vladić je proglašen za najboljeg  i najefikasnijeg  igrača tradicionalnog turnira. Izabrao ga je žiri u sastavu: Vladimir Beara, Rajko Mitić i Muhamed Mujić. U drugom izlasku Veleža na europsku scenu 1974/75. prešli su prepreke igrajuči protiv Spartaka (Moskva), Rapida (Beč) i Derby Countija da bi im Twente (Enšede) prekinuo niz.

Na gostovanju u meču protiv Derbyja postigao je gol nade i to se desilo. U Mostaru je na uzvratnoj utakmici postigao odlučujući zgoditak. Skalpovi su skinuti otočanskim ovnovima, njihovoj maskoti. Tada su liske na stadion pustili crveno ofarbano jagnje aludirajući da će im domačini skunuti skalp, odnosno pobijediti što se desilo.

Godine 1974. Franjo Kulje Vladić, zaljubljenik u ptice,  posebno one sa Žvatića u blizini posjeda i obiteljske kuće Ivice Ćurkovića, proglašen je najboljim nogometašem Jugoslavije u dvije najprestižnije ankete.

Franjo Vladić – profesor sa svojom katedrom

Vladić je u stvari otkriven nakon turneje reprezentacije Jugoslavije po zemljama Skandinavije. Sportski novinar Bora Šolaja je napisao: -Vladić je otvorio katedru dirigovanja. Postao je profesor nogometa. Igrao je racionalno, pronalazio je najbolja riješenja, brzo mislio i precizno odigravao.

Sportski novinari, posebno oni najpoznatiji, znaju da uoče najbitnije karakteristike i vrijednosti pojedinih nogometaša, čak često bolje i od nekih osrednjih trenera, toliko je njihovo iskustvo i poznavanje nogometa bogato. Upravu tu konstataciju  potvrđuje poznati novinarski bard Mile Kos.

-Zlatokosi Mostarac traži savršenstvo u jednostavnosti, igra u svim dijelovima terena, odgovoran je i u odbrani, čvrst u duelima, otporan je i sa najvećom lakoćom povezuje redove svog Veleža. Sa profesionalnim smislom  za igru ostavlja utisak igrača koji pleše i kod njega je sve bez napora, zapisuje Kos.

Zaista je evidentna ta lakoća sa kojom Vladić suvereneo vlada terenom. Uvijek je izbjegavao duele pronalazeći najoptimalnije rješenje. Jedne prilike se robusni Hatunić iz tuzlanske Slobode ispriječio Kulji i raširenih ruku i nogu  stvorio „neprolaznu“ prepreku Vladiću. Poslovođa je munjevito regirao i donio odluku pronašavši najbolje riješenje.  Proturio mu je loptu kroz noge, zaobiša ga i nastavio napredovati s loptom.

Masivnom Hatuniću je trebalo vremena da se okrene, a Kulje je već bio van njegovog domašaja.

Vladić je imao nekoliko osobina koje su pojedinačno krasile nogometne mega zvijezde. On ih je za divno čudo sve sublimisao u sebi. Tako je posjedovao izdržljivost jednog Zlatka Čajkovskog, maštovitost Bernarda Bajde Vukasa, eleganciju Miloša Milutinovića i procjene situacije Stjepana Bobeka.

Dakle, riječ je o nogometašu izuzetnih sposobnosti i prava je šteta što se nije vinuo u svjetske okvire, da bude rame uz rame jednom Garinči, Krojfu  ili Euzebiju…

Kratak boravak u Ateni

Po završetku nogometne karijere u veležu Vladića je u Atenu pozvao klupski kolega Bajević koji je tamo stekao visok ugled. Međutim njemu nije odgovarala koncepcija i igra tamošnjih igrača AEK i kratko se zadržao (1979-1981.). Prije bi se reklo da nije mogao bez Mostara kopga je patološki volio i danas voli. Ponovo je u dresu Rođenih (1981-1985.), a nakon toga pristupio je HŠK Zrinjskom gdje je obavljao dužnost trenera svih uzrasta u matičnoj Nogometnoj školi i bio je pomoćni trener HŠK Zrinjski. Zavolio je oba gradska kluba koji pronose slavu Mostaru diljem planete.

Trener, kakvog sam samo štiglića uhvatio

Jedne prilike Kulje je zakasnio na trening i pojavio se s kafezom i štiglićem u njemu. Rebac ga je mrko pogledao i prije nego što je reagirao Kulje je umilnim glasom dječaćki  izustio: -Izvini trener što kasnim, da znaš kakvog sam štiglića uhvatio. (Kraj)

Piše: Zlatko Serdarević, [email protected]

error: Content is protected !!