FERGUSON: Ne možemo i nećemo prihvatiti prijedloge koji vode ka diskriminaciji

Nakon četiri godine provedene u BiH, veleposlanik Velike Britanije Edward Ferguson za nekoliko mjeseci napušta tu funkciju. Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije nedavno je objavilo da će ga na toj dužnosti zamijeniti Matthew Field. U oproštajnom intervjuu za Klix.ba, veleposlanik Ferguson je, na molbu da komentira navode  da njegova zemlja od ožujka neće financirati savjetnike u uredima entitetskih premijera, pojasnio da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva financirala rad stručnih savjetnika u Uredima premijera oba entiteta i u Uredu predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Potvrdio je da taj projekt završava ovog mjeseca. “Vrlo smo zadovoljni rezultatima rada savjetnika, oni su zaista napravili veliku razliku u oblasti modernizacije zakona o radu, u rješavanju određenih pitanja u svezi javnih poduzeća koja posluju s gubitkom i u poboljšanju poslovne klime u BiH. Razmotrit ćemo mogućnost pokretanja sličnog projekta čim se formiraju nove vlade nakon izbora u listopadu.

Na opasku da je britanski ministar vanjskih poslova jasno kazao da nije zadovoljan napretkom u BiH dok ovdašnji političari poručuju da su “prezadovoljni” urađenim poslom, veleposlanik Ferguson podsjeća da je britanski ministar rekao da je puno toga postignuto nakon pokretanja britansko-njemačke inicijative 2014. godine. “Na primjer, vaše banke su stabilnije, mirovinski i zakoni o radu ažurirani, povećana je stopa zaposlenosti, a stope izvoza su rekordno visoke. Upravo su predan i odgovori na Upitnik o članstvu u EU predsjedniku Junckeru. Važno je da se ti uspjehe prepozna. No, ministar je također rekao da je postignut napredak manji od očekivanog. Znatno se kasni u provedbi velikog broja reformi, ekonomski rast se ne povećava dovoljno brzo da bi doveo do promjena u životima velikog broja ljudi. Stopa rasta je između dva i tri posto, a treba biti šest posto da bi se počela smanjivati razlika u životnom standardu u usporedbi s europskim. Vjerujem da se to može postići napornim radom i zato je važno da se izbori održe u listopadu i da se rezultati bez zadrške provedu tako da nove vlade mogu brzo početi raditi“, navodi on.

Upitan podupire li Velika Britanija zahtjeve HNS-a BiH u svezi izmjena Izbornog zakona BiH, sugovornik Klixa ističe da podupiru napore koje SAD i EU ulažu u omogućavanju razgovora političkih stranaka u BiH i pronalaženju rješenja koje će predstavljati prihvatljiv omjer ljudskih i demokratskih prava građana BiH, kao i adekvatnu zastupljenost. “Ne možemo i nećemo prihvatiti bilo koje prijedloge koji vode ka diskriminaciji na osnovu vjere, etničke pripadnosti ili prebivališta. Ne želimo nove jednostrane prijedloge. Važno je da se stranke okupe i da, uz uvažavanje i razumijevanje različitih stavova, iskreno i hitno rade na pronalaženju prihvatljivog rješenja“, pojašnjava Ferguson.

Njegova je ocjena i da je ekonomija BiH neravnomjerno raspoređena, javni sektor je prevelik i preskup te predstavlja veliki teret za privatni sektor jer poslovni subjekti moraju plaćati velike doprinose. A, kako dodaje, samo privatni sektor može dovesti do održivog ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta onim tempom koji je potreban. On kaže da je nesumnjivo da bi izravna ulaganja njegove zemlje u BiH mogla biti veća, ali i podsjeća da je Velika Britanija trenutno među deset najvećih investitora u posljednjih deset godina. Ukazavši na adminitrativne prepreke u BiH za strana ulaganja, Ferguson ukazuje i da je, u konačnici, unaprjeđenje poslovne klime samo dio šire slike. “Prvo pitanje svakog investitora se odnosi na političku stabilnost. Sve dok političari ne počnu raditi i govoriti s više odgovornosti te stavljati ekonomiju ispred politike, investitori će birati druge adrese za svoja ulaganja“, ukazuje on.

U dijelu razgovora o očekivanjima od ovogodišnjih Općih izbora u BiH, Ferguson je prenio spremnost Vlade svoje zemlje da radi sa svima koji su spremni razvijati pozitivnu reformsku agendu ali i dodaje da od građana BiH traže da se odupru govorima koji vode ka podjelama i da jasno stave do znanja da će odluka o njihovom glasu ovisiti o naporu koji lideri ulažu u izgradnju bolje i sigurnije budućnosti ove zemlje.

 

error: Content is protected !!