Finci su Zmajevima već crna mačka? Ne moraju biti, ako im se pravilno pristupi

Kao po pravilu, u taboru reprezentacije BiH uvijek su nekako previše fokusirani na sebe, a pomalo zanemaruju rivala. Tako je bilo u prvom duelu s Fincima koji su onda ‘iznenadili’. Što su Prosinečki i društvo naučili u Tampereu?
Finci su do Tamperea bili nepoznanica, jer do tada je odigran samo jedan međusobni susret – tamo davne 2004. Nažalost, ta novija referenca nije se pokazala najboljom po BiH, jer Finska je slavila 2:0 i već tada poprilično kompromitirala kampanju Zmajeva. Bilo je to svojevrsno iznenađenje, ne kao kasniji poraz u Armeniji, ali iznenađenje – u slučaju Prosinečkog i društva, zapravo je to bilo više jedno buđenje. No, jesu li Robi i društvo nešto naučili iz te utakmice koja je kvalifikacije usmjerila u neželjenom smjeru?

Bez Pjanića pa bez Džeke

Već sada, nakon samo dva međusobna duela, može ustvrditi da je Finska crna mačka za BiH. Nebitan je sada onaj trijumf Zmajeva iz 2004. i pogodak Misimovića, važan je samo poraz u Tampereu, a tamo nije igrao Miralem Pjanić. Važna stavka? Itekako. Jer bez njega igra BiH nema boju i okus, bez njega ekipa nema isti DNK… Nedostaje njegov posjed, njegova mirnoća, njegove ‘lopte s očima’, nedostajalo je sve to i Tampereu, gdje je u veznom redu da bi se pokrio njegov izostanak načinjena svojevrsna improvizacija. Bešić, Cimirot i Sarić nisu se najbolje snašli, a to je poremetilo i obranu, odnosno ohrabrilo onog egzekutora imena kao iz crtanih filmova – Teemu Pukki mu je ime. Zapravo nije bilo ni važno što Pjanić nije igrao, bilo je važno to da zadnja linija i veza nisu najbolje komunicirali i dopunjavali se i zato je napadač Norwicha zasjao kao što jeste – a ovo tvrdimo bez umanjivanja njegovih kvaliteta.

Pukki, Pukki…

Srećom, Pukki nije trenutno u nekoj formi. Njegov je Norwich poražen u tri zadnje utakmice, on nije zabio od sredine rujna – Cityju. No, i dalje je to ona ista ‘zvjerka’, isti Pukki koji voli pucati iz prve, koji se sjajno ubacuje iza zadnje linije, koji tuče iz svih pravaca, a ne libi se odapeti ni iz daljine. Nećemo pogriješiti, nimalo, ako ustvrdimo da će u subotu na travnjaku Bilinog polja on biti najbolji napadač – posebno jer s druge strane neće biti Džeke. Dakle, zadnja linija i vezni red BiH – oprez! Jer koliko god djelovao nezainteresirano, onako kao Misimović nekoć, on će ako mu se prilika pruži kao na pladnju zabiti – dokazao je to u prvom susretu.

Pili li Prosinečki naopako?

– Vrlo je bitno da imamo podršku navijača. Oni mogu usmjeriti utakmicu u smjeru kakvom bi mi željeli. Rezultati nisu bili pa je samim tim i interes opao. Igrači će dati sve od sebe i tu nam trebaju navijači, koji će nam biti od velike pomoći. U Ligi nacija smo imali veliku podršku navijača i ostvarili dobre rezultate. Mislim da smo pali tek kada smo izgubili u Finskoj, izjavio je izbornik Robert Prosinečki i možda naveo na pogrešan zaključak da je u zadnje vrijeme nedostajalo samo to – podrška navijača.
Nadamo se da pili naopako, da navlači Fince na zaključak da će protiv sebe opet imati rivala koji misli da će sigurno pobijediti… jer zaista, u stvarnosti, istina je daleko od toga. BiH je u Tampereu odigrala možda i najlošiju utakmicu kvalifikacija, čak lošiju od one u Armeniji, gdje je rezultat bio gori. Zapravo je bila stvar u ‘lako ćemo pristupu’ – vidjelo se to s nebesa.

Kadar za Finsku i Grčku

Vratari: Ibrahim Šehić, Kenan Pirić, Jasmin Burić.
Obrana: Toni Šunjić, Ervin Zukanović, Ermin Bičakčić, Eldar Ćivić, Marko Mihojević, Adnan Kovačević, Zoran Kvržić, Sead Kolašinac
Vezni red: Stjepan Lončar, Muhamed Bešić, Gojko Cimirot, Miralem Pjanić, Elvis Sarić, Rade Krunić, Amer Gojak, Haris Duljević (?), Mate Jajalo
Napad: Riad Bajić, Armin Hodžić, Edin Višća, Izet Hajrović, Dino Hotić

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

error: Content is protected !!