Francuska izašla s novim načelima proširenja EU

Francuska je zemljama članicama Europske unije (EU) dostavila tzv. “non-paper” u kojem traži “obnovljeni pristup” u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana. Od Europske komisije (EK) se traži i da do siječnja 2020. godine objavi novu metodologiju u pristupnom procesu a koja bi se primenjivala prilikom otvaranja pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Radio Slobodna Europa (RSE) imao je uvid u taj dokument u kojem se naglašava da su “prespore” duboke političke, ekonomske i socijalne transformacije koje su potrebne za buduće pristupanje Uniji kao i da su nedovoljne konkretne koristi za građane u zemljama kandidatima. U tom dokumentu, zvanični Pariz potvrđuje “nedvosmislenu potporu” europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana i iznosi stav da cijela regija po svojoj povijesti, kulturi i zemljopisno pripada Europi.

“Bliže veze s EU-om jedini su način da se ove države konsolidiraju zasnivajući se na vladavini zakona i otvorenim i pluralističkim društvima, baveći se svojim ekonomskim i socijalnim razvojem”, stoji u francuskom dokumentu.

Načela na kojima Pariz inzistira

Kako, nadalje, prenosi RSE, prema francuskom stajalištu bi se tzv. obnovljeni pristup trebao temeljiti na četiri načela, koji obuhvaćaju postepeno udruživanje, strožije uvjete, opipljivu korist te reverzibilnost. “Krajnji cilj bi bio puno i potpuno pristupanje”, ističe se u dokumentu uz opasku da bi cjelokupan proces pridruživanja trebao biti “postepeniji i poticajniji”. “Jednom kada se pregovori otvore, proces integracije se više ne bi temeljio na otvaranju velikog broja tematskih poglavlja, već na nekoliko uzastopnih faza, koje bi formirale koherentne blokove politika i shemu koju je EU uspostavila, imajući u obzir specifične karakteristike svakog kandidata, gde je to prikladno”, stoji u dokumentu. Vladavina prava i osnovna prava, prema francuskom predlogu, ostali bi integralni zahtev od trenutka otvaranja pregovora i ostali bi takvi u svim oblastima tijekom procesa. Također se predviđa da bi prelazak iz jedne faze u drugu bio detaljno izložen, a uglavnom bi se temeljio na “stalnom, nepovratnom napretku u oblasti vladavine prava”. Osim toga, zemlje kandidati bi morale  svoje institucionalne i administrativne sposobnosti prilagoditi potrebi efikasnog sudjelovanja u različitim politikama. O konačnom pristupanju bi se, prema francuskom prijedlogu,odlučilo na osnovu ispunjavanja opipljivih ciljeva ekonomske i socijalne konvergencije. Francuska predviđa i dodatnu financijsku pomoć u predpristupnom procesu za Zapadni Balkan, što podrazumijeva veće predpristupne instrumente, ali i pristup strukturalnim fondovima koji su sada rezervirani samo za zemlje članice.

Ograničavanje pristupanja

Ključni prijedlog francuske države tiče se usvajanja načela reverzibilnosti jer se smatra da bi to osiguralo kredibilitet i poticajnu narav procesa. Zvanični Pariz je mišljenja da je to načelo potrebno za rješavanje situacija u kojima država kandidat djelomično ili uopće ne ispunjava određene kriterije ili prestaje ispunjavati preuzete obveze. U tom slučaju, prema francuskom dokumentu, odgovor EU-a bi bio postepen i proporcionalan veličini i ozbiljnosti propusta, a kretao bi se od obustave financijske pomoći pa sve do opće suspenzije u slučaju da su dovedene u pitanje osnovne vrijednosti Unije.

Snaga „non-paper“ dokumenta

“Non-paper” je, inače, neformalni dokument koji se, uglavnom iznosi, u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU-a, posebno među zemljama članicama, i ima za cilj postizanje dogovora o nekom spornom političkom pitanju. Francuska strana je u više navrata isticala potrebu promjene pristupa u pregovorima o članstvu te je otvaranje novih pregovora uvjetovala promjenom metodologije, a što je bio razlog zašto je ta zemlja na samitu Europskog vijeća prošlog mjeseca blokirala odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. (RSE)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!