GDJE SU NESTALA ‘ARAPSKA BRAĆA’: Reis Kavazović poziva da se ne širi neprijateljski sentiment, Džaferović spašava ‘izdaju’ preko Malezije i Azarbejdžana!

U teškim i stresnim danima panične borbe sa opakim koronavirusom državni i stranački dužnosnici su se bijedno stavili u uloge neuštimanih prosaca koji po svijetu mole da se našoj maloj državici pomogne u medicinskoj opremi, ali i devizama.

Europska unija i svjetske financijske kuće su čvrsto obećale pomoć u saniranju šteta i oporavku ekonomije i ublažavanju socijalne bijede, velika Kina je odmah uskočila sa rukavicama, maskama i drugom opremom. I sama ugrožena Turska je poslala, za njezine kapacitete, ipak simboličnu pomoć. 

Zaboravljena ‘braća’

Javnost u BiH, a izrazito Bošnjaci su s velikim nestrpljenjem iščekivali žurnu i raskošnu pomoć bogatih arapskih država. Njhova ufanja su, po svemu sudeći i za sada, bila uzaludna. Saudijski princ, kuvajtski, katarski ili šeik Ujedinjenih arapskih zemalja  totalno su zaboravili, neki tvrde da su to namjerno uradili, svoju muslimansku braću u BiH. ‘Nestao’ je i veliki Iran, koji ipak ima neoborivi alibi, jer je zemlja izložena strašnoj pošasti opakog virusa koji je tu ‘šiitsku’ državu uz američke sankcije stavio na ‘respirator’.  Bošnjačke bi političke i vjerske elite zasigurno prešutile i tolerirale ‘izdajničko’ ponašanje   braće Arapa, da ti ‘škrtci’ nisu već ranije darivali ‘agresore i s jedne i s druge strane’,  Hrvatsku i Srbiju. 

Ovih dana je naprosto frustracija Bošnjaka eksplodirala, pa je i poglavar Islamske zajednice reis Husein Kavazović morao smirivati ‘napetosti’ porukama kako se radi o nekakvim političkim nesporazumima, a ne ciljanim opstrukcijama bratske solidarnosti.  

Svjesni smo da je pomoć koja stiže i u zemlje okruženja vrlo često simbolične prirode i da će se, u konačnici, svi, pa i mi u Bosni i Hercegovini, morati osloniti na vlastite resurse i znanje, ali utoliko više razumijemo nezadovoljstvo velikog dijela bosanskohercegovačke javnosti koji su u ovome vidjeli lošu poruku bratskih i prijateljskih Emirata. Mi vjerujemo kako je ovo posljedica međusobnog nerazumijevanja politika i da je ova kriza najbolja prilika da se to stanje prevaziđe’.

Reis Kavazović pozvao je još jednom sve u Bosni i Hercegovini, pa tako i članove i pripadnike Islamske zajednice, da se, prije svega, oslone na Boga pa, onda, na vlastite resurse, istaknuvši kako Bosna i Hercegovina ima dovoljno prijatelja u svijetu koji su najavili svoju stvarnu i simboličnu pomoć u ovoj krizi i da je uvijek bilo, kako naš narod kaže, da se “u muci poznaju junaci”, ali i prijatelji.


Arapi pokupovali jefitno zemlju u BiH, izgradili apartmanska naselja i sad uskraćuju pomoć

-No što se ne smije desiti jeste da se među građanima Bosne i Hercegovine, naročito među Bošnjacima, počne širiti bilo kakav neprijateljski sentiment prema našoj braći iz Emirata, kao i bilo kojem drugom narodu. Politike su politike i njima se ne smije dozvoliti da naruše dobre odnose među narodima, pokušao je ublažiti tenzije i naraslu odbojnost prema Arapima njegovog bošnjačkog naroda prvi muslimanski vjerski autoritet u našoj zemlji.

Ugledni bošnjački intelektualac, akademik Esad Duraković, koji je dugo živio u arapskim zemljama i izučavao njihovo povijesno, vjersko i društevno biće, ne krije da je jako razočaran i iznevjeren, a upadljivo je da ga i njega dosta boli što su šeici darivali zapadne i istočne susjede i time stavili ‘sol na ranu’ šokiranim Bošnjacima.    

-Očekivao sam da BiH ima neku vrstu prioriteta za pomoć prijateljskih susjednih zemalja EU i drugih, međutim tu sam jako razočaran i iznevjeren, naročito neadekvatnim i lošim odnosom arapskih zemalja prema BiH, u ovom slučaju UAE. Iznenadilo me da su UAE nedavno poslali devet tona medicinske pomoći RH, poslali su i Srbiji, a najavljuje se pomoć i Crnoj Gori. To je dobro da pomažu svi svima u nevolji, ali osjećam izvjesnu dozu gorčine da su izostavili BiH. Nije mi poznato da su neke druge arapske zemlje poslale pomoć u ovoj krizi BiH. Istovremeno mi u BiH njima prodajemo najkvalitetniju zemlju da grade svoja naselja, a oni nas zaobilaze u ovoj krizi, ogorčen je Duraković.

Kritizira i Bošnjake koji su prodavali svoju zemlju ili posredovali da Arapi i od drugih pokupuju atraktivno zemljište i bespravno grade resorte, a sada zauzvrat dobivaju pljusku u najtežim trenutcima.  

-Sve je ovo „luk i voda“ od koje niko nikakve fajde neće imati. Jasno je k’o dan da bogate arapske zemlje oklijevaju i otežu sa humanitarnom pomoći Bosni i Hercegovini jer sumnjaju da je sadašnja bošnjačka elita pronevjerila ogromnu humanitarnu pomoć koju su donirali bosanskim muslimanima. Drugo, jasno je k’o dan, da je došlo do velikog otklona bogatih arapskih zemalja prema BiH zbog „bratskog saveza“ stranaka koje vode Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović, pokušava racionalno objasniti ‘izdaju’ jedan  sarajevski portal.

Razočaranje

U najjačoj bošnjačkoj stranci, SDA, koja već desetljećima njeguje veze s bratskim muslimanskim državama i uvjerava Bošnjake kako ih Turska, Arabija, Katar, Emirati, Iran ili Egipat nikada više neće prepustiti bilo kakvim „dželatima“ je zazvonilo za uzbunu.

Obraz i uznemirenost naroda pokušavaju ovih dana spasiti bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović moleći Maleziju i Azarbejdžan da priskoče u pomoć. Zanimljivo, Džaferović uopće nema kontakata sa arapskim bogatašima. Nešto pokušava spasiti i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, međutim sve su to mrvice u moru potrepština.  Kada te ‘prijatelji’ prekriže u kritičnim trenutcima to ostavlja bolne ožiljke i nameće pitanje iskrenosti i odanosti. Reis Husein Kavazović je znakovito i razočarano pozvao da se uzdamo svi u svoje resurse. 

Objektivno, Turci i Arapi i do sada su pomagali samo u obnovi vjerskih objekata i obrazovnih ustanova, ekonomska pomoć i ulaganja su uglavnom bili verbalne i lažne naravi.   J. S.

error: Content is protected !!