Glasnović i Esih ‘nogirali’ Plenkovića, ne žele u Vladu sa Srbima

Zastupnici u Saboru Republike Hrvatske, Bruna Esih i Željko Glasnović bili su u utorak navečer na pregovorima kod premijera Andreja Plenkovića , te su oboje odbili dati potporu premijeru Plenkoviću u okupljanju saborske većine. 

Odbili su mu dati potporu jer im Plenković nije htio zajamčiti da u novoj Vladi neće biti ministri iz redova SDSS-a, HNS-a i IDS-a.

Bruna Esih je na svojem Facebook profilu opisala zašto ona i Glasnović nisu dali potporu Plenkoviću.

General Glasnović i ja došli smo danas u Klub zastupnika HDZ-a u dobroj vjeri i namjeri kako bismo dali svoj potpis za izbor predsjednika Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a. Međutim, zbog nejasnih razloga izazivanja čitave krizne situacije i uzimanja u obzir realne mogućnosti i kalkulacija da će novu vladu među ostalima činiti HNS, IDS i SDSS, od predsjedništva stranke i predsjednika osobno zatražili smo pisano jamstvo da se to ne će dogoditi. To traženo jamstvo nismo dobili. Naglašavam da to jamstvo nije bilo ništa drugo već izražena volja naroda na proteklim izborima.

Želim nagasiti kako mi je nekoliko puta za vrijeme sastanka nedvomisleno rečeno da se novi izbori ustvari priželjkuju. Stoga smatram kako je ovo prikupljanje potpisa bila samo farsa u kojoj se teret odgovornosti za izazivanje krize i novih izbora htjelo s glavnih krivaca prebaciti na one koji s time nisu imali apsolutno nikakve veze, a što je također vrlo jasno dano do znanja”, poručila je Bruna Esih

Esih je u svojoj objavi priložila i fotografiju dokumenta u kojemu su ona i Glasnović iznijeli svoje zahtjeve Plenkoviću.

“U skladu s našom trajnom opredijeljenošću da osobne i partikularne interese podredimo interesima hrvatskoga naroda, smatramo svojom obvezom jasno i nedvosmisleno se odrediti prema novonastaloj situaciji za koju ne snosimo nikakvu odgovornost niti smo na bilo koji način pridonijeli njezinu nastanku i razvitku.

Interes hrvatske države je stabilnost. Međutim, to ne znači stabilnost pod svaku cijenu niti nenačelne, polujavne ili prikrivene koalicije.

Smatramo da u postojećim složenim okolnostima postupamo u skladu s osjećajima i težnjama svojih pristaša i birača, ako podupremo nastojanje da se izabere novi predsjednik Hrvatskoga sabora, a slijedom toga eventualno presloži nova vlada. Međutim, to možemo učiniti samo uz uvjet da u presloženu Vladu Republike Hrvatske ne uđu ministri iz redova HNS-a, IDS-a i SDSS-a. Uostalom, to već proizlazi iz rezultata posljednjih izbora te našega već izrečenoga i javnosti poznatog stava.

U slučaju da ovaj uvjet ne bude ispunjen i da se na bilo koji način izigraju rezultati narodne volje izražene na posljednjim izborima, uskratit ćemo svoj glas potpore prilikom glasovanja o izboru predsjednika Sabora”, stoji u njihovom zahtjevu.

One thought on “Glasnović i Esih ‘nogirali’ Plenkovića, ne žele u Vladu sa Srbima

  • siječanj 19, 2020 at 4:35 pm
    Permalink

    you have a great blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!