GO HDZ BiH: Posao je obavljen, Mostar dobiva izbore

Pregovarački tim Gradskog odbora (GO) HDZ-a BiH Mostar oglasio se priopćenjem u povodu usvojenog Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar.

 “Nakon višegodišnjih mostarskih pregovora i domaćeg sporazuma od 17. lipnja ove godine, Parlament države Bosne i Hercegovine je konačno usvojio pravila za izbor 35 gradskih vijećnika u Gradskome vijeću Grada Mostara, i sve to u skladu s Odlukom Ustavnoga suda BiH iz 2010. godine, kao i odredbama ostalih zakonskih propisa na snazi”, navodi u priopćenju Pregovarački tim.

 Od danas, kako ističu, članak 19.4 Izbornoga zakona BiH glasi: Iz gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika, a u Gradskom vijeću bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih.

 “Izborna jedinica gradskoga područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskoga područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika, Izborna jedinica gradskoga područja 3 (Jugoistok) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskoga područja 4 (Jug) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskoga područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika, Izborna jedinica gradskoga područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika”, navodi se u priopćenju.

 Podsjećaju kako nijedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

 “S tim u vezi, Središnje izborno povjerenstvo BiH će u suradnji s mostarskim Gradskim izbornim povjerenstvom rasporediti birače iz bivše Središnje zone Grada Mostara u izborne jedinice gradskih područja Jugozapad ili Stari Grad, ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama odnosno kojoj od navedenih izbornih jedinica gradskih područja birači gravitiraju”, napominju iz Pregovaračkog tima.

 Dodaju kako će sve gore navedeno oko raspodjele mandata biti sasvim jasno preslikano i u članak 17. novoga Statuta Grada Mostara, čije će usvajanje sačekati novi saziv legalno i demokratski izabranog Gradskog vijeća Grada Mostara.

 “Današnjim usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar konačno je otklonjena davno utvrđena tzv. ‘mostarska diskriminacija’ i pravni vakuum u kojem smo se sve ove godine kao građani ovoga grada nalazili, te je ujedno uspostavljena ravnoteža vrijednosti glasa svakog birača na području Grada Mostara, a što je od iznimne važnosti za razinu lokalne samouprave u smislu normalnog funkcioniranja i budućeg razvoja grada”, navodi u priopćenju Pregovarački tim GO HDZ-a BiH Mostar.

error: Content is protected !!