Godišnjica raspuštanja logora u Bugojnu

U Bugojnu je obilježena 23. godišnjica raspuštanja logora “Stadion”. Kroz logor je, tokom osam mjeseci koliko je postojao, prošlo nekoliko stotina bugojanskih Hrvata, a sudbina njih 19 ni danas nije poznata.

Bugojanci su  položili cvijeće na na groblju Sultanovići, nakon čega je održana misa zadušnica.

Preživjeli logoraši kazali su da su ogorčeni što posmrtni ostaci 19 nestalih osoba do danas nisu pronađeni. Zatražili su pomoć u traganju za nestalima, kao i procesuiranje počinilaca zločina.

Stadion nogometnog kluba Iskra služio je kao logor za hrvatske i srpske civile, i vojnike HVO-a u periodu od 24. kolovoza 1993. pa do 19. ožujka 1994. godine. Do početka novembra 1993. godine na stadionu je bilo zatočeno preko 300 Hrvata, civila i ratnih zarobljenika. Kontrolu nad ovim logorom imali su pripadnici 307. brigade ARBiH.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 22. travnja 2008. godine pravosnažno je osudio Envera Hadžihasanovića na 3 godine i 6 mjeseci, a Amira Kuburu na 2 godine zatvora za ratne zločine, jer nisu poduzeli nikakve radnje u sprečavanju izvršenja zločina u Bugojnu.

Sud BiH je u predmetu Gasal Nisvet i dr. pravosnažnom presudom za iste zločine osudio Senada Dautovića na 7, a Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu na po 4 godine zatvorske kazne. Enes Handžić osuđen je na 8 godina zatvora nakon što je pred Sudom BiH 25. maja 2011. godine, priznao krivicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!