Graditi budućnost zajedno

Od 2003. godine, Njemačka i Francuska obilježavaju svake godine 22. siječanj, Francusko-njemački dan, slaveći privilegirani odnos koji ujedinjuje ove dvije zemlje. Ovaj simbolični datum ima uporište u 22. siječnju 1963. kada je potpisan Jelisejski sporazum, dokument koji je zapečatio pomirenje između Francuske i Njemačke. Iako nam danas izgleda da je francusko-njemačko prijateljstvo lako postignuto, to nije bio slučaj.

Prijateljstvo s teškim početkom

Jelisejski sporazum o francusko-njemačkoj suradnji potpisali su 22. siječnja 1963. predsjednik Charles de Gaulle i kancelar Konrad Adenauer. Sporazum je uspostavio izuzetno partnerstvo između naše dvije zemlje za manje od 20 godina nakon Drugog svjetskog rata, u trenutku kada je veliko nepovjerenje i dalje vladalo između Francuske i Njemačke, dvije susjedne zemlje koje su se u tri navrata teško sukobile između 1870. i 1945. Odluka da se u tom trenutku uspostavi osnova za pomirenje između naše dvije zemlje, dokaz je impresivne političke hrabrosti.

Jelisejski sporazum, odlučni zaokret

Sa Jelisejskim sporazumom donešena je suštinska odluka da se ostavi prošlost iza nas i zajedno gleda u budućnost. Sporazum je stvorio osnovu za smirenije odnose i temelj za suradnju između naše dvije zemlje, potičući stvaranje prostora za dijalog i susrete među ljudima. Upravo u tom cilju, Njemačka i Francuska su napravile organizaciju koja promovira razmjenu među mladima naše dvije zemlje (OFAJ – Francusko-njemački ured za mlade), zajednički dvojezični televizijski kanal (ARTE), kao i zajednički udžbenik povijesti.

Na osnovu ovog sporazuma, francusko-njemački odnosi su se tokom 57 godina intenzivirali i proširili. Naše ekonomije su se zajedno razvijale, redovno obavljamo političke konsultacije i usko surađujmo u vanjskoj politici.

Prošle godine, naše su dvije zemlje dale novi poticaj zajedničkoj suradnji. 22. siječnja 2019. potpisan je Ahenski sporazum čiji je cilj dalje jačanje već čvrstih veza između Njemačke i Francuske, posebno putem jačeg zajedničkog zalaganja za sigurnost i prosperitet svojih građana. Nastavit ćemo ovaj angažman u korist suverenije, ujedinjenije i demokratičnije Europe.

Veliki broj partnerstava između gradova i škola povezali su još više naše dvije zemlje i istinski sprijateljili građane. Naime, prijateljstvo se ne gradi samo na sporazumima i protokolarnim posjetima. Da bi trajalo, prijateljstvu su potrebni trenuci zajedništva, srdačnosti i zadovoljstva koji nas podsjećaju na važnost radosti zajedničkog življenja.

Neophodnost političke volje

Francusko-njemačko prijateljstvo izgrađeno je u posebnom kontekstu i sigurno nije iskustvo koje se može direktno prenijeti. Ipak, ono na konkretan način pokazuje da je moguće pomirenje između naroda koji su vijekovima u sukobu.

Bosna i Hercegovina također treba pomirenje i povjerenje – bilo da se radi o pomirenju unutar zemlje, između naroda, ili u odnosu na susjede sa Zapadnog Balkana. Francusko-njemačko pomirenje je primjer onoga šta se može uraditi kada je prisutna istinska politička volja. Za ovo je potrebna hrabrost.

Također, potrebno je suočiti se sa prošlošću, prevazići traume, uspostaviti povjerenje među narodima i zajedno gledati u budućnost. Ovo nije lagan put, svi to znamo. Francuska i Njemačka su zajedno uz vas, da vam pomognu i da vas podrže, ali zvaničnici Bosne i Hercegovine su odgovorni za zajedničku izgradnju vizije za budućnost.

Zajednički napredak u Bosni i Hercegovini

Pomirenje je moguće jedino ako se ljudi susreću, razgovaraju i rade zajedno. A za uspjeh, mora se uključiti i ohrabriti civilno društvo.

Obilazeći Bosnu i Hercegovinu, već smo vidjeli konkretne i pozitivne primjere pomirenja u zemlji, organizacije i ljude koji su uključeni u izgradnju budućnosti. Francuska i Njemačka imaju uspješno iskustvo u vezi sa ovim pitanjima i rado dijelimo našu ekspertizu.

Tako su Njemačka i Francuska podržale od samog osnivanja Regionalni ured za mlade Balkana (RYCO), organizaciju koja jača veze među mladima cijele regije i potiče njihovu mobilnost i mogućnost zaposlenja. Ovaj ured je urađen po modelu OFAJ-a, ključnog partnera u ovom projektu.

Iz naše vlastite povijesti, dijelimo uvjerenje da je važno omogućavati mladima upoznavanje i suradnju. Oni igraju suštinsku ulogu u pomirenju, ali također i u traženju rješenja za zajedničke izazove. Iz tog razloga, cilj nam je da ove godine još više radimo na razvijanju suradnje sa mladima ove zemlje kako bismo prenijeli naša iskustva. I tokom cijele 2020. Nastavit ćemo da zajedno podržavamo Bosnu i Hercegovinu.
Autori: Veleposlanik Francuske u BiH Guillaume Rousson i veleposlanica SR Njemačke u BiH Margret Uebber

error: Content is protected !!