Gradu Mostaru odobrena dva IPA projekta

Gradu Mostaru je odobren projekt iz trilateralnog programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., kojim će se valorizirati  kulturno i prirodno bogatstvo kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na jadranskom bazenu kraških rijeka. Ugovor za ovaj projekt je potpisan krajem svibnja u Splitu, a uz Turističku zajednicu HNŽ i Grad Mostar, partneri projekta su Javna ustanova za razvoj Splitsko-dalmatinske županije (vodeći partner), Grad Solin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području  Splitsko-dalmatinske županije i Turistička organizacija Podgorice.

Kulturni turizam

Ukupna vrijednost projekta RiTour za sve partnere iznosi 840.700,03 EUR, od čega je 714.594,99 EUR bespovratnih sredstava EU, a 126.105,04 EUR vlastita sredstva partnera na projektu.

Vrijednost projekta za Grad Mostar iznosi 99.403,68 eura, od čega je 84.493,12 eura bespovratnih sredstava EU, a 14.910,56 eura iznosi sufinanciranje Grada Mostara.

Kroz ovaj projekt Grad Mostar će valorizirati kulu Stjepan grada u Blagaju kroz infrastrukturne radove uređenja prilaznog puta, čišćenje staze, postavljanje ograde, osvjetljenje staze i izgradnja vidikovca, izraditi i postaviti interaktivni turistički info-panel, opremiti ured za ribarsko udruženje u Visitor Centru Buna i nabaviti opremu za ribarsko udruženje, izraditi Strategiju razvoja turizma Grada Mostara, izraditi Studiju o potencijalu i turističkoj valorizaciji kule Stjepan grad u Blagaju, izraditi regionalni turistički itinerar Podgorica-Mostar-Split te održati trening za turističke radnike i izraditi nastavni kurikulum za turističke radnike u oblasti kulturnog turizma.

Projekt solarnog sustava

Gradu Mostaru je odobreno sudjelovanje u još jednom projektu, a riječ je o ulaganju u solarni sustav.  Radi se o istom Interreg IPA programu prekogranične suradnje., a provedba projekta IRENE počinje od 1. srpnja 2017. i traje do 31. prosinca 2019. godine.

U povodu početka provedbe tog projekta, u Zadru održana je konferencija, a od bh. predstavnika u projektu su sudjelovali direktor REDAH-a Ivan Jurilj i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić.

Svrha projekta IRENE je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u CBA za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Ukupna vrijednost projekta u kojem sudjeluje 13 gradova iznosi 1,91 milijun eura, od čega 1,62 milijuna predstavlja programsko sufinanciranje.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!