Grčka će deportirati migrante koji su stigli nakon 1. ožujka

Grčka će ilegalne migrante koji su na njezin teritorij stigli nakon 1. ožujka premjestiti u sjeverni grad Serres te ih zatim deportirati u njihove domovine, rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarachi, prenijeli su jučer mediji, javlja Hina.

Više tisuća migranata ušlo je u Grčku otkako je Ankara 28. veljače objavila da će ih pustiti preko svoje granice kako bi nastavili put prema Europi. Turska se na taj potez odlučila usprkos obvezi iz sporazuma s EU-om od 2016. da ih zadrži na svom teritoriju.

“Naš plan je da ih vratimo u njihove zemlje”, kazao je ministar za novinsku agenciju Athens New Agency (ANA) kasno u srijedu.

Također je kazao da će migranti koji su u zemlju ušli prije 1. siječnja 2019., i smješteni su na otocima, uskoro biti prevezeni na kopno.

Grčka je 1. ožujka, nakon gomilanja broja migranata na svojim granicama, objavila da više neće primati zahtjeve za azil u sljedećih mjesec dana.

Promjena migrantske politike

“Stanje je danas mirno. Jučer smo zaustavili skupinu od 150 migranata. Bit ćemo ovdje dokle god bude potrebno”, kazao je jedan policajac za Reuters, prenosi Hina.

Jučer niti jedan čamac s migrantima nije pristao na otok Lezbos, na kojem već boravi oko 20.000 migranata, smještenih u pretrpanim kampovima.

Turska je odlučila promijeniti migrantsku politiku dogovorenu s Europskom unijom pošto je turska vojska pretrpjela velike gubitke u ljudstvu u Idlibu, sirijskoj pokrajini u kojoj traje ofenziva sirijskih snaga uz potporu Rusije. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odlučan je uspostaviti kontrolu nad posljednjim uporištem pobunjenika, među kojima su i pripadnici džihadističkih skupina.

Grčka i EU optužuju Tursku da namjerno gomila migrante na grčkoj granici te tako pritišće Bruxelles da joj ponudi više novca za skrb o migrantima, no Ankara od Unije također očekuje potporu za svoje geopolitičke ciljeve koje nastoji ostvariti u sukobu u Siriji koji traje 11 godina.

Bundestag odbacio prijedlog Zelenih za prihvat izbjeglica

Parlament Njemačke (Bundestag) je velikom većinom glasova zastupnika odbacio zahtjev stranke Zeleni za prihvaćanjem 5.000 izbjeglica iz osjetljivih grupa s grčkih otoka, javili su jučer njemački mediji, prenosi Hina.

Za zahtjev Zelenih da se iz pretrpanih smještaja na grčkim otocima u Njemačku prebaci 5.000 izbjeglica, pri čemu bi se ponajprije radilo o maloljetnicima bez pratnje, trudnicama ili ženama koje putuju same, glasalo je 117 zastupnika, a 495 je bilo protiv.

Predstavnici vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije priopćili su da sama ideja Zelenih nije loša, ali se protive “izoliranoj akciji” Njemačke bez konsultacija s partnerima u Europskoj uniji.

“Zahtjev stranke Zeleni sadrži mnogo toga što je ispravno, no on nam ne pomaže u sadašnjoj situaciji. Nužno je jedno rješenje na nivou EU-a”, rekla je predsjednica zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Eva Hoegl.

Ona je istodobno Zelenima predbacila da zahtjev postavljaju iz “stranačko-taktičkih” razloga te je upozorila na to da dogovor na razini Europske unije više “nije daleko”.

“Francuska, Finska i Portugal su već izrazili spremnost. To je dobar temelj da dalje radimo na zajedničkom rješenju”, rekla je Hoegl.

error: Content is protected !!