GSS-u Jablanica uručena godišnja nagrada za humanost prema životinjama

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH na prigodnoj svečanosti u Jablanici dodijelilo je godišnju nagradu za humanost prema životinjama Gorskoj službi spašavanja (GSS) Jablanica.

Službenica za odnose s javnošću Fondacije Dog Trust u BiH Sanja Bianculli kazala je kako je GSS Jablanica izabran kao dobitnik godišnje nagrade zbog brojnih svjedočenja građana o spremnosti njenih članova da se uvijek odazovu na pozive za pomoć.

– Upravo smo nedavno bili svjedoci hrabrosti članova GSS-a Jablanica u spašavanju napuštenog psa koji je bio zarobljen na brani Jablaničkog jezera. Ovim putem želim da pozdravim lokalne heroje Dženada Džinu, Armana Halebića, Muhameda Idrizovića i Bernarda Kalinića, kao i sve ostale članove GSS-a Jablanica, za koje smo zaista, kako od građana, tako i od brojnih drugih ljudi, čuli kako su uvijek spremni izaći da pomognu, ne samo ljudima, već i životinjama čiji su životi ugroženi – kazala je Bianculli.

Vrijednost uručene nagrade je 5.000 maraka, a sastoji se od opreme koja će pomoći daljnjem radu GSS-a: pet GPS trakera, opreme za humano hvatanje pasa, dva transportna boksa i obuka za sve članove te službe u humanom hvatanju pasa.

Bianculli je podsjetila je kako je dodjela godišnje nagrade predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH počela prošle godine, kada je odlučeno da to postane tradicija, a prva godišnja nagrada tada je pripala jednom dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Sarajevu, koje je također bilo nominovano od strane građana.

Fondacija Dogs Trust u Bosni i Hercegovini djeluje od 2012. godine, dok je u Velikoj Britaniji to najveća organizacija za dobrobit pasa i jedna od najvećih u svijetu.

– U Bosnu i Hercegovinu smo došli kako bismo, prvenstveno, pomogli odgovornima za provedbu humanog državnog zakona i kako bi se uspostavio humani, proeuropski, samoodrživi sistem za upravljanje populacijom pasa, koji bi sasvim sigurno riješio i problem napuštenih pasa, što nam je svima u interesu. Naš cilj je da na human i zakonski način, dođemo do dana, kada psi više neće živjeti u napuštenim ulicama, već sa svojim odgovornim vlasnicima – poručila je Bianculli.

error: Content is protected !!