Hasin „Muzej za svoju dušu“ u obiteljskoj kući u Blagaju (FOTO)

U obiteljskoj kući Hase Šarića u Blagaju, otvoren je neobičan muzej starina nazvan ”Blagajska sehara”. Dvije velike prostorije opremljene su u postavku koja svjedoči o tradicionalnom životu u Hercegovini. Riječ je o životnom projektu čovjeka koji je decenijama sakupljao autohtone predmete iz davnina.  

Sačuvati tradiciju

Kako kaže Haso Šarić ”Blagajsku seharu” je napravio iz ljubavi, za svoju dušu, kako bi pomogao očuvati tradiciju života u ovim krajevima. Osim što je sačuvao dosta starina od roditelja, puno je putovao i sakupljao stare predmete gdje god bi ih našao.      

– Cilj je sačuvati starine s ovih podneblja. Sačuvati jedno svjedočanstvo o načinu života u Blagaju i Hercegovini. Puno sam putovao kroz svoj posao. Pet puta sam obišao Europu i shvatio sam da nigdje nema takve ljepote kao u našem kraju –  govori Šarić.   

U ”Blagajskoj sehari” ima svačeg. Goste na ulazu dočekuju tradicionalne sećije. Pored starinskog šporeta, zvanog ”fijaker”, stoji dagara za kafu, u kojoj se pomoću žara kafa u džezvama čuvala toplom. 

U bogatom inventaru ”Blagajske sehare”, naći će se starinsko ”burilo” – bure kojim se nosila voda za domaćinstvo na magarcima, muntahte, starinski ormari, tradicionalna odjeća i oprema poput ponjava, čobanskog bičalja, gunja za pokrivanje, opanaka, preslica, kudelja i češlja za vunu. Između ostalog, tu su stapka za puter, stara šivaća mašina, đerđef za vezenje goblena, te funkcionalan stan za tkanje ćilima. 

– Tu su se pravili ćilimi. To su radile naše majke i nene. Koga zanima, možemo mu i pokazati kako radi. Sve što je u muzeju, to je ručni rad.  Sve su tradicionalno pravili majstori i domaćice – pojašnjava Sabiha Šarić,  Hasina žena.

Dobrodošli su svi ljudi dobre volje

Šarići poručuju da je ”Blagajska sehara” otvorena za sve ljude dobre volje. Osim za ljubitelje starina i turiste, postavka ”Blagajske sehare” može služiti i za fotografiranje parova na svadbama, snimanja muzičkih spotova i spotova za folklorna društva.   

Vrata su otvorena svima koji imaju želju da vide bogatu postavku ovog neobičnog muzeja. ”Blagajska sehara” se nalazi preko puta Pravoslavne crkve u Blagaju. Ulaz je besplatan, a gosti će moći popiti domaću kavu napravljenu po tradicionalnoj recepturi, te probati domaći sok od cvijeta kadulje i čuveni hercegovački kolač – smokvaru. 

One thought on “Hasin „Muzej za svoju dušu“ u obiteljskoj kući u Blagaju (FOTO)

  • lipanj 6, 2019 at 10:24 pm
    Permalink

    Divno. Ovo treba vidjeti i diviti se-

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!