Herceg i Soldo uručili invalidska kolica

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja devetorici stopostotnih ratnih vojnih invalida prve skupine  HVO-a i Armije BiH, u ponedjeljak su ispred zgrade Vlade HNŽ-a uručili invalidska kolica s antidekubitalnim jastukom.

Prava i obveze

Predsjednik Herceg istaknuo je kako Vlada ima razumijevanja za potrebe najtežih stradalnika i kako rješavanje njihovih problema i potreba mora biti prioritet u radu.

”Ovi ljudi zaslužuju naše poštovanje i zato ne smije postojati niti jedan razlog da se u potpunosti ne ispoštuju prava i obveze koje proizlaze iz Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji”, istaknuo je predsjednik Herceg, te dodao i to kako  Vlada HNŽ o braniteljskoj populaciji skrbi kroz redovito financiranje različitih projekata među kojima je istaknuo obilježavanje značajnih datuma, potporu braniteljskim zadrugama, nabavu ortopedskih pomagala, potporu stambenom zbrinjavanju i banjsko liječenje.

”Pored obveza koje proizlaze iz Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, želim istaknuti  kako je Vlada u Proračunu za ovu godinu izdvojila 200.000,00 KM za potporu pri zapošljavanju djece poginulih branitelja.

Ovo je prvi put da se jedna Vlada odlučila za ovakav vid potpore stradalnicima,  što će značajno pridonijeti njihovom lakšem zapošljavanju”, zaključio je predsjednik Herceg.

Ministar Soldo istaknuo je kako je za ovu nabavu utrošeno 42.000,00 KM, a odabrani dobavljač kolica je izradio prema zahtjevu, potrebama i tjelesnom oštećenju korisnika.

”Uz razumijevanje i potporu predsjednika i ostalih kolega u Vladi i Skupštini HNŽ, uspjeli smo osigurati sredstva u Proračunu za nabavu ovih kolica čime je, uz prošlogodišnju dodjelu dvanaest invalidskih kolica, završen ciklus dodjele invalidskih kolica onim braniteljima koji su u potrebi na području HNŽ. Sukladno potrebama i mogućnostima i ubuduće ćemo pomagati stradalnicima i raditi na poboljšanju kvalitete njihova života”, kazao je ministar Soldo.

Razgovor o problemima

Darijo Balić se u ime stradalnika zahvalio na uručenoj donaciji.

”Zahvalni smo Vladi HNŽ na trudu i pomoći. Kolica su naše osnovno sredstvo za kretanje i život, stoga nam ova donacija puno znači”, kazao je Balić.

Nakon primopredaje kolica, upriličen je zajednički radni objed na kojem su, kroz otvoren i srdačan razgovor, stopostotni ratni vojni invalidi nositelje zakonodavne i izvršne vlasti upoznali s problemima s kojima se susreću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!