Hercegovac na čelu nadbiskupije u Sarajevu

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo imenovao je vojnog biskupa u Bosni i Hercegovini mons. Tomu Vukšića nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije, objavio je jučer Tiskovni ured Svete Stolice. Imenovanje koadjutorom znači pravo nasljedstva, odnosno da će Tomo Vukšić na dužnosti nadbiskupa metropolita sarajevskog (vrhbosanskog) naslijediti aktualnog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Vukšić neće odmah postati i kardinal

Naime, kako doznajemo iz izvora bliskih Katoličkoj crkvi u BiH, budući da ove godine na Malu Gospu kardinal Puljić treba podnijeti papi Franji molbu za razrješenjem s dužnosti nadbiskupa Vrhbosanske nadbiskupije, jer navršava 75 godina života, novi nadbiskup Vukšić odmah će preuzeti dužnost, a štoje u svom govoru potvrdio i sam kardinal Puljić.

U isto vrijeme je, odlukom Svetog oca, biskup Vukšić ujedno postao apostolski upravitelj Vojne biskupije (ordinarijata) u BiH. Time Vukšić postaje drugi biskup Hercegovac koji je istovremeno na čelu dviju biskupija – prvi je biskup Ratko Perić koji je na čelu Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Međutim, iako se često u javnosti miješa dužnost nadbiskupa vrhbosanskog i kardinalske časti, Vukšić neće automatski postati i kardinal jer se ta čast ne nasljeđuje, ali bi, slijedeći praksu u drugim sredinama, Zagreba primjerice, vrlo brzo nakon uvođenja u službu mogao biti imenovan i čašću kardinala. No, moguće je i da, dok je god kardinal Puljić živ, papa neće imenovati drugog kardinala u BiH jer se kardinalska čast ipak ne umirovljuje.

Nakon imenovanja novih biskupa u Varaždinu, Đakovu, a sada i u Sarajevu, ostaje i dalje iščekivati imenovanje novog biskupa u Mostaru, jer iz Vatikana, iako se navršilo skoro godinu dana nakon što je navršio 75 godina života, i dalje nema odgovora na zahtjev za umirovljenjem mostarskog biskupa Ratka Perića, kao ni imenovanja njegova nasljednika.

Prvo obraćanje i značajna poruka

U svom prvom govoru kao nadbiskup koadjutor, dr. mons Tomo Vukšić, između ostalog, kazao je da će se truditi dati doprinos u služenju Vrhbosanskoj nadbiskupiji te se zahvalio i papi Franji za iskazano povjerenje i iskazanu čast.

“Zahvalio sam mu za iskazanu čast i očitovao svoju želju – da bi mi iskazao još veću milost ako bi na ovu službu poslao pobožnijega i boljega, ali on kao što vidite, nije odustao od svoje nakane”, rekao je Vukšić, pri tom zahvalivši i mnogim svećenicima na čestitkama i riječima dobrodošlice.

“Dragi vjernici i svećenici Vojnog ordinarijata, s vama ću odlukom pape Franje nastaviti i dalje živjeti i raditi. Trudit ću se da to bude jednako predano kao i do sada i sve dok providnost po odluci Petrova nasljednika ili po pravilu prirode ne odredi drukčije”, rekao je on.

Međutim, novoimenovani koadjutor uputio i vrlo značajne poruke iz kojih se može iščitati i njegovo stajalište i oko kritika koje su nedavno upućene kardinalu Puljiću. Naime, za podsjetiti je na božićni prijem kod kardinala Puljića na kojem je izostala nazočnost vodećih hrvatskih, političkih predstavnika kao znak prešutnog prosvjeda zbog nazočnosti istom predstavnika SDA i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Naime, Vukšić je naglasio da bi bilo dobro i vrlo korisno da javnost i ljudi koji su odgovorni za javnu riječ i prostor, razumiju da čovjek Crkve mora biti otvoren i prema susretima s drugima i drukčijima te da je to i uloga pastira Crkve.

“Takva je legitimacija pastira Katoličke Crkve i nikako ne bi bilo dobro da je drugačija. Naime, čovjek Crkve je poslan svima, a ponajviše onima koji su, po svom životu, daleko od vrijednosti Evanđelja. Svećenik susreće, poziva i traži ne zato da bi se ideološki ili vrijednosno poistovjećivao, već da bi evangelizirao. Upravo zato u njegovu djelovanju ima mjesta, naravno, ponajprije za svete i svjedoke, za dobre i plemenite, ali također još više za suvremene farizeje i pismoznance i sve vrste grješnika. Tu je lekciju Crkvi za primjenu ostavio Isus, uzor i pastir svih pastira. A ako pak netko prigovara zbog takva ponašanja, katolički pastira će se pozvati na riječi, koje je Isus izrekao kao svoj odgovor na sličan prigovor: „Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike nego grješnike“, poručio je on.

Dobrodošlica kardinala Puljića

Nakon što je nuncij Pezzuto obznanio Papinu odluku kojom vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom imenuje mons. Tomu Vukšića, kardinal Vinko Puljić uputio mu je uputio čestitku i iskrenu dobrodošlicu.

Najprije je izrekao dobrodošlicu novoimenovanom nadbiskupu koadjutoru te mu zaželio Božje svjetlo i snagu u budućem pastirskom radu. Potom je obećao i svoju pomoć kako bi se u ovoj mjesnoj Crkvi izgrađivalo zajedništvo.

“U ime ove mjesne crkve izričemti dobrodošlicu. Drago mi je da, kako moje godine idu kraju i moje snage slabe, imam osjećaj sigurnosti – nastaviti će se živjeti i raditi u ovoj mjesnoj crkvi, upravo tvojim dolaskom. Zato ti izričem dobrodošlicu sa novom službom- Želim ti Božje svjetlo i snagu u tome radu. Dok me snage drže, bit ćemo braća zajednički za ovu Crkvu. Ova crkva treba žrtve i ljubavi i da, kako što sam rekao, izgrađuje zajedništvo. Ono što si stekao kroz 30 godina života i rada na području djelovanja ove mjesne crkve, sada će ti biti velika pomoć da možeš nastaviti kao koadjutor ove crkve, a danas-sutra, kada ja prestanem, ti ćeš nastaviti. Želim da Bog blagoslovi ovu crkvu, tvoje imenovanje i dolazak. Hvala svetom Ocu koji je našao načina da to odluči i da mi daruje koadjutora”, rekao je kardinal Puljić u svom obraćanju.

Nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije iz Studenaca kod Ljubuškog

Mons. dr. sc. Tomo Vukšić je rođen 9. siječnja 1954. u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu, i odslužio vojsku (1977-1978), bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Studencima, 29. lipnja 1980. Bio je župni vikar u katedrali u Mostaru od 1980. do 1982. Zatim, kao stipendista Propaganda Fide, postigao je magisterij iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu (1984.) te onaj iz kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana (1986.). Od 1986. do 1988. vršio je službu tajnika Biskupije i biskupa Pavla Žanića. Poslije toga bio je pitomac Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (1988.-1991.), i ponovno student na Papinskom orijentalnom institutu, gdje je postigao doktorat (1991.) tezom: „Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903.“

Vrativši se u domovinu, bio je pročelnik Teološkog instituta u Mostaru (od 1991. do 1994.); predavač na Teološkom institutu u Dubrovniku (1992.-1997.); vicerektor Bogoslovije u Sarajevu (od 1993. do 1998.); sudski vikar u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji (1993.-2009.); ravnatelj Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (od 1998. do 2005.), član Mješovitoga povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Sveti Otac Benedikt XVI. osnovao je, 1. veljače 2011. Vojni ordinarijat za Bosnu i Hercegovinu te imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. don Tomu Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Za biskupa je zaređen 2. travnja 2011. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.

Odlično poznaje talijanski jezik; zna također njemački i francuski. Autor je brojnih i cijenjenih publikacija iz teologije, kanonskoga prava, povijesti Crkve, suvremenih pitanja.

Piše: V.S.Herceg

[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!