HNS protiv HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona

Glavni odbor Hrvatskog narodnoga saveza ocijenio je neprihvatljivim prijedloge izmjena Izbornoga zakona BiH koje predlaže HDZ BiH.

“Hrvatski narodni savez, kao pravni sljedbenik stranke HSS-NHI, smatra da su prijedlozi HDZ-a BiH antiustavni, suprotni europskim konvencijama o ljudskim pravima i da su dekonstituirajući i na štetu većega broja Hrvata”, navodi se u priopćenju za javnost te stranke upućenog sa sjednice Glavnoga odbora održanoj u Derventi.

U priopćenju se dalje navodi kako su prijedlozi HDZ-a BIH naročito štetni po nacionalne interese i budućnost Hrvata na području Bosne.

Hrvatski narodni savez osvrnuo se i na nedavne izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama Izbornog zakona BiH, iz kojih se, smatraju u toj stranci, jasno vidi Čovićev diskriminirajući odnos prema Hrvatima iz Bosne u odnosu na Hrvate iz Hercegovine.

O toj neravnopravnosti svjedoči i podatak kako je od ukupno petoro hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, njih četvoro iz Hercegovine, jedan iz Bosne, a od dvanaestoro zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, njih osam je iz Hercegovine, tvrde iz Hrvatskog narodnog saveza.

Kada su u pitanju hrvatske pozicije u Vladi FBiH, od pet ministara tri su s područja Hercegovine.

“Uz to Hrvatima s područja Bosne, uglavnom su neuhvatljiva bitna ministarstva u kojim se vrti veliki novac”, stoji u priopćenju.

Na sjednici Glavnoga odbora Hrvatskog narodnoga saveza potvrđena je kandidatura Bože Skopljakovića iz Novog Travnika za novoga predsjednika stranke.

error: Content is protected !!