HNŽ: Premije osiguranja vrijede do 31. prosinca

Premije osiguranja – markice za 2017. godinu vrijede do 31. prosinca ove godine, jer je ta premija vezana za jednu kalendarsku godinu, kazala je glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Alenka Ban.

S distribucijom premija osiguranja-markice za 2018. godinu ZZO HNŽ-a počeo je 17. prosinca i njezina redovita distribucija završava zaključno s 28. veljače 2018. godine.

Prema riječima Alenke Ban, cijena premije osiguranja ostala je 20 maraka po osiguraniku kao i prethodne godine, s tim da su djeca do navršene 18. godine života oslobođena plaćanja premije osiguranja.

Podsjetila je kako je prošle godine Skupština HNŽ-a usvojila odluku prema kojoj se djeca do navršene osamnaeste godine života oslobađaju plaćanja premije osiguranja.

– Nakon 1. ožujka premiju zdravstvenog osiguranja – markicu mogu pribaviti samo prvoprijavljeni, odnosno djeca koja su navršila 18 godina života. Kada osoba navrši 18 godina ima rok za pribavljanje premije osiguranja od 30 dana – istaknula je Ban.

Dodala je kako kupovina premije osiguranja-markice nije obvezna, ali oni koji kupe markicu oslobođeni su plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge, za koje se pojedinačne cijene usluga kreću od 2 do 150 maraka.

– Osiguranici koji imaju premiju osiguranja ne plaćaju apsolutno niti jednu participaciju prilikom pružanja usluga zdravstvene zaštite – kazala je Ban.

S obzirom na to da su pred nama novogodišnji praznici, što znači da 1. i 2. siječnja neće raditi područni uredi ZZO-a, kao ni lokacije na kojima se vrši distribucija, Ban navodi kako će se s redovitom distribucijom premije osiguranja-markice nastaviti 3. siječnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!