Hoće li afera oko provjere diploma ikada dobiti epilog?

Devet mjeseci je prošlo od afere kupovine diploma. Rezultata istrage još nema. Poznato je tek da su uslijedila uhićenja (akcija ”Pečat”)  ali i udaljenja s dužnosti pojedinih službenika u oba bh. entiteta.

U međuvremenu, zatražene su i revizije svih diploma uposlenih u javnom sektoru.  Tajništvo Parlamentarne skupštine BiH zatražio je tim povodom stav Agencije za zaštitu osobnih podataka kako bi provjerili diplome svih zaposlenih, no za to, prema stavu Agencije, nije bilo zakonskog osnova.

Bez informacija

Jedna od institucija koja ima tu mogućnost je Ministarstvo obrazovanja Federacije BiH, i već su su počeli s provjerama. Ali, i to je bilo prije više od pola godine. Do danas javnost ne zna ni što je s tim provjerama niti koliko je otkriveno falsificiranih diploma.

Jedino znamo da je direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću poništena diploma. Njemu idući mjesec ističe mandat. Međutim, s poništenom diplomom on ne može raditi ni kao vršilac dužnosti.  S druge strane, BiH nema formirano Vijeće ministara koje bi imenovalo novog direktora.

Koliko je korupcija duboko ukorijenjena u svaku poru bh. društva i koliko nitko ne radi posao za koji je dobro plaćen, najbolje pokazje nedavni primjer imenovanja Bojana Golića na mjesto člana Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH.

Golić danas radi u instituciji čiji je posao da daje preporuke o priznavanju diploma stečenih van BiH, a 2010. je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog kriminalnih radnji koje je počinio kao direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Podsjetimo, u svibnju je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) zatražila od svih tijela za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, da u suradnji s nadležnim institucijama na svom nivou vlasti, iniciraju proces revizije diploma za sve zaposlene u tijelima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama, javnim poduzećima i drugim tijelima čiji je osnivač entitet, distrikt, županija, grad i općina.

Inertnost nadležnih

Navedena revizija obuhvatila bi imenovane dužnosnike, državne službenike i namještenike u ovim institucijama.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić izjavio je da je ovu inicijativu Agencija pokrenula zbog kontinuiranog medijskog pisanja o krivotvorenim i lažiranim diplomama u BiH, generalno lošeg stanja u kojem se naša zemlja nalazi kada je riječ o oblasti korupcije, te činjenice da je postupak revizije diploma uposlenih već započet na određenim razinama vlasti u BiH.

APIK, kao krovna antikorupcijska institucija u BiH, ima zadatak da u skladu sa svojim nadležnostima propisanim Zakonom o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, identificira i eliminira uzroke korupcije, odvraća lica od činjenja kaznenih djela u vezi s korupcijom.

S obzirom na izostanak bilo kakvih rezultata istraga o ovom jako velikom problemu koji uništava obrazovi proces u BiH, ne možemo a da se ne zapitamo da li je razlog ovoj inerciji nadležnih da je manjak informacija, zapravo, politički motiviran?! B.K.

error: Content is protected !!