HOĆE LI BITI UGROŽEN RADA PARLAMENTA Krenule ostavke SNSD-ovaca

Zastupnici i izaslanici SNSD-a jučer su počeli podnositi neopozive ostavke na mjesta u komisijama i odborima Parlamenta BiH, kako su i najavili prije nekoliko dana.

U Zastupničkom domu šest SNSD-ovih zastupnika sudjeluje u radu 24 komisije i grupe, dok u Domu naroda dva izaslanika iz SNSD-a imaju deset funkcija u raznim komisijama i grupama.

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić obavijestio je jučer Kolegij ovog doma da podnosi neopozivu ostavku na članstvo u Komisiji za vanjsku trgovinu i carine.

Krivac OSA

-Ostavke podnosimo jer nema potrebe da u parlamentu trpimo nasilje, rekao je ranije Špirić i dodao kako se ponio shodno zaključku Izvršnog odbora SNSD-a da se podnese ostavka u svim komisijama i odborima oba doma Parlamenta BiH.

Takva odluka posljedica je sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH koja je održana 26. srpnja i na kojoj je većina odlučila da smijeni Špirića sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno–sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Špirić je smijenjen sa ovoga mjesta nakon što su u medijima objavljene informacije u kojima se tvrdili da je u OSA-u slao zaključke Komisije koji navodno nisu usvojeni na sjednici Komisije, a kojima se tražilo da se omogući glavnom inspektoru Damiru Bevandi da istraži da li je bilo proceduralnih grešaka u postupku kod zavođenja dokumenta “Ušće” (povjerljiva dokumentacija OSA-e koja se odnosila na navodno prisluškivanje srbijanskih političara), kao i da istraži i Komisiji dostavi kompletnu dokumentaciju “povodom predstavke M.T.”

Špirić je u više navrata kazao kako tvrdnje da dokument nije usvojen na komisiji nisu točne, a čak je na zadnjoj sjednici Zastupničkog doma, na kojoj se razmatrala njegova smjena, kolege javno upitao zašto lažu i ne kažu istinu da su se svi složili sa zaključcima.

Podršku Špiriću i SNSD-u dali su HDZ BiH i SBB, dok su na drugoj strani smjenu inicirali i na koncu u djelo proveli SDS i SDA, uz podršku oporbenih stranaka iz Federacije. Iz SDS-a su u više navrata naglasili kako je Špirić radio nelegalno, te kako je proizveo veliku štetu cijeloj BiH. Na Špirićevo mjesto u Komisiji imenovan je SDS-ovac Borislav Bojić.

Prije nekoliko dana u Dom naroda stigla je i ostavka izaslanika SNSD-a Sredoja Novića koji je podnio ostavku na mjesto u Komisiji za nadzor nad OSA-om. Ova pozicija najvjerojatnije neće biti popunjena s obzirom da SDS u spomenutoj komisiji ima već tri zastupnika i izaslanika, te je nemoguće da dobije više funkcija.

Procedure

Nakon što je pokrenut proces napuštanja komisija počele su se pojavljivati i brojne nedoumice o budućem radu oba doma državnog parlamenta. Od toga da će rad svih komisija, a samim tim i Parlamenta biti blokiran, do toga da će sve usvojeno ubuduće biti upitno.

Član kolegija Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić kazao nam je kako rad komisija neće biti ugrožen izlaskom SNSD-ovih zastupnika iz njih, ali kako kvaliteta neće biti ista. Kolegij Doma naroda Parlamenta BiH do sada je dobio samo Novićevu ostavku. Ova odluka SNSD-a sve je u Parlamentu zatekla jer se do sada nisu susretali  sa ovakvim situacijama niti je ikada zabilježeno da je neka stranka podnijela ostavku na sve funkcije koje joj pripadaju.

Tadić kaže kako pretpostavlja da je SNSD htio ovim potezom dati neku vrstu satisfakcije Špiriću, ali kako to nije dobra poruka s obzirom da se, kako kaže, njome odobrava bježanje od odgovornosti. Tko će i na koji način popuniti mjesta koja su pripadala SNSD-u nije poznato.

Tadić kaže i kako, koliko je on upućen, Savez za promjene po ovom pitanju nije održao sastanak, te svojim zastupnicima i izaslanicima nije dao instrukcije kako se ponašati. Što se njega tiče, on poručuje da nema namjeru sjesti na poziciju bilo koga od SNSD-ovaca koji su podnijeli ostavke jer ima svoje dužnosti u Domu naroda, a i nema želju da radi poslove sa kojima nije upoznat.

U pravilu Parlament BiH prilikom konstituiranja komisija vodi računa o tome da stranke budu zastupljene u skladu sa izbornim rezultatima i to je do sada dobro funkcioniralo. Kada su u pitanju stranke iz RS-a sa tim nije bilo problema, problem je, kaže Tadić, bio jedino kada su u pitanju stranke iz reda hrvatskog naroda jer “HDZ BiH je uvijek nastojala da spriječi mogućnost da neki Hrvat koji nije član HDZ-a sudjeluje u hrvatskoj kvoti”.

Zakon koji bi rješavao to pitanje ne postoji, već postoji Poslovnik o radu koji propisuje kako se konstituiraju komisije i koji preporučuje da taj proces bude vezan za izborne rezultate. Ako to nije moguće ispuniti onda se osigurava minimum uvjeta za funkcioniranje tih komisija.

-U slučaju odlaska izaslanika SNSD-a iz tih komisija ne bi bio ugrožen minimum uvjeta za rad u smislu reprezentativnosti kada su u pitanju komisije Doma naroda jer u svakoj od tri komisije postoje izaslanici iz drugih stranaka koji su iz reda srpskog naroda, pojašnjava Tadić. Kada je u pitanju mogućnost preglasavanja srpskih izaslanika Tadić naglašava kako takav scenarij u Domu naroda nije moguć jer sve odluke moraju u sebi imati glasove izaslanika iz sva tri naroda.

-Rad komisija se ne može ugroziti u suštinskom smislu, ali može kvalitativno jer će postojati odsustvo glasova oporbe koja je od strane Saveza za promjene uvijek bila uvažavana, kaže Tadić.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

 

error: Content is protected !!