Hoće li Glavni odbor SDP-a dozvoliti pregovore sa SDA za vlast u Tuzli?

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u Tuzli se sastao s predsjednikom Županijskog odbora te stranke u Tuzlanskoj županiji (TŽ) Enverom Bijedićem, a tema razgovora bila je mogućnost dopune odluke Glavnog odbora SDP-a BiH koja bi stvorila mogućnost da tuzlanski ogranak dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s SDA o formiranju vlasti u toj županiji, objavio je portal Klix.ba koji doznaje da su sastanku, osim Bijedića, prisustvovali i načelnici općina u Tuzlanskoj županiji a koji dolaze iz redova SDP-a.

“Nikšić je čuo razloge zbog kojih bi bilo potrebno da SDP ne bude oporba u naredne četiri godine. Za sljedeće korake je potrebno napraviti dopunu odluke Glavnog odbora SDP-a BiH, koja nas je, u ovom trenutku, praktično stavila u oporbu. Dopuna bi se ogledala u tome da Glavni odbor SDP-a dozvoli mogućnost pregovaranja u Tuzlanskoj županiji“, naveo je Bijedić za Klix.ba.

Naime, Glavni odbor SDP-a BiH je donio odluku da neće započinjati pregovore s nacionalnim strankama o formiranju vlasti državnoj i na federalnoj razini. Sastanak vrha stranke i donošenje te odluke uslijedilo je nakon pobuna ogranka SDP-a u Tuzlanskoj županiji, koji je od početka zauzeo stav da SDP u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na državnoj i federalnoj razini, osobito u najmnogoljudnijoj županiji u FBiH, gdje je ta stranka proglašena pobjednikom na općim izborima. Nakon zvaničnog stava vrha stranke, ponovno je uslijedila reakcija tuzlanskog SDP-a iz kojeg su zatražili da se razmotri mogućnost pregovaranja s etnonacionalnim strankama, u ovom slučaju s SDA.

Kako je potvrđeno za Klix, 5. ožujka će biti održana sjednica Predsjedništva SDP-a BiH, a eventualnu promjenu odluke može donijeti jedino Glavni odbor stranke.

error: Content is protected !!