Hoće li HNŽ u opću karantenu?

Dnevni list doznaje da je izolacija prvi korak ka općoj karanteni u HNŽ-u i da su nadležni već razmatrali tu opciju.

Opći karanten uveden je u Italiji, gdje su na snazi rigorozne mjere kretanja, no ova zemlja nažalost i pored takvih mjera bilježi ogroman broj oboljelih i umrlih, jer su mjere uveli kasno.

Savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka također je potvrdio da se ne isključuje se mogućnost izoliranja HNŽ-a.  On je naveo da je MUP HNŽ-auveo rigorozne mjere u kontroli  prometa. Dodao je da su u HNŽ-u izdata 1184 rješenja o samoizolaciji, a u protekla 24 sata  195. Izvršene su 44 kontrole, a 16 osoba je prijavljeno da su kršili samoizolaciju, dok ih je šestoro prekršilo  policijski sat.  Juka je naveo da je uvedena zabrana izlaska svim migrantima u svim centrima na području HNŽ-a, te da je zabranjen rad privatnih stomatoloških organizacija uz naredbu domovima zdravlja da uspostave stomatološke ordinacije. On je napomenuo da je naređeno svim općinama da formiraju mobilne timove matičnih ureda kako bi osobama starijim od 65 godina mogli izdavati punomoći za rješavanje svakodnevnih potreba.

”Iz Civilne zaštite izvjestili kako se provode pripreme o izolatorija ako bolnice ne budu mogle odgovoriti potrebama. SKB Mostar uspostavlja centar za psihološku pomoć. Svi trebaju pozvati 121 koji služi za svaki problem i pomoć”, naveo je Juka. On je pozvao stožere civilne zaštite na nižim nivoima da ne donose odluke bez koordinacije, a građanima uputio apel da poštuju naredbe kriznih štabova.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Rade Bošnjaknaglasio je kako svi građani, bez obzira imaju li zdravstveno osiguranje ili ne, imaju pravo na liječenje.  ”Svi stanovnici imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i bit će primljeni u prvoj zdravstvenoj ustanovi ukoliko se radi o hitnoj intervenciji. Kada tu zakonsku obvezu stavimo u kontekstkriznesituacije i pandemije, to je isto”, kazao je Bošnjak i napomenuo da će svi koji trebaju dobit će zdravstvene usluge.

error: Content is protected !!