Hoće li migranti u zimu ući u neuvjetnom Vučjaku?!

Jesen je pred vratima, hladni dani i kisa, takodjer. Na stotine migranatw je u neuvjetnom kampu u Vucjaku,a na tisuce ih je trenutno na podrucju Unsko-sanske zupanije. 

Još je neizvjesno hoće li i kada biti određena lokacija kolektivnog Privremenog prihvatnog centra za migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona, obzirom da “Medeno polje”, kao ponuđena lokacija kantonalnih vlasti nije dobila zeleno svjetlo, pise RSE. 

I dalje je zato nepoznanica i do kada će u funkciji biti “ad hok” formirani kamp na Vučjaku, gdje u prosjeku boravi između 600 i 700 migranta i izbjeglica. A jesen je na pragu a sa njom i sve kišniji i hladniji dani.

I kiša koja je proteklih nekoliko dana padala, dodatno je otežala već ionako teške uvijete boravka u Privremenom prihvatnom kampu Vučjak, nadomak Bihaća na zapadu BiH.

Ekipe gradskog Crvenog kriza na terenu sagledavaju stanje nakon kišnih padavina, kako bi sanirali štetu i pomogli migranate.

“Voda se nakuplja na određenim mjestima i oko šatora. U narednom periodu pokušat ćemo nabaviti i alat kako bi migranti mogli sami oko svojih šatora napraviti protočne kanale i kako bi spriječili ulazak vode unutar samih šatora. Istovremeno, radimo na montaži velikih šatora gdje ćemo smjestiti sve one čiji šatori prokišnjavaju, a ove sedmice počet ćemo i sa radovima na osvjetljavanju kampa. Uz to potrebno je obezbjediti i topliju odjeću i obuću onima koji ovdje borave, jer hladnije vrijeme tek dolazi”, kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog kriza grada Bihaća.

Na području Unsko-sanske zupanije prema policijskim podacima trenutno boravi oko 5.000 izbjeglica i migranata, dok ih je u kampu na Vučjaku svakodnevno između 600 i 700.

Nedovoljno pomoći

Volonteri Crvenog kriza kažu da su na izmaku snaga a i zalihe su pri kraju.

“Imamo i taj dodatni teret koliko dati, kada dati, u koje vrijeme, jer ovdje prođe hiljadu ljudi. Vi podijelite jednom broju ljudi odjeću, obuću i drugo i oni onda odu dalje, a drugi nam dolaze. Tako da konstantno moramo imati u zalihama tu neku količinu da bar onim najkritičnijim možemo pomoći”, dodaje Midžić, koji nije optimističan da će u skorije vrijeme doći do izmještanja migranata iz ovog kampa na neko drugo, adekvatnije mjesto.

Da će se teret migrantske krize ravnomjerno raspodijeliti na cijelu BiH, što je bio i jedan od zaključaka sastanka delegacije BiH sa članovima Europske komisije prije dva mjeseca u Briselu, nije optimističan ni bihaćki gradonačelnik, Šuhret Fazlić.

-Dolaze hladniji i kišniji dani a grad nema potencijala da se sad gore na Vučjaku nešto gradi. Vidjećemo šta će biti. Ja se nadam da će konačno ministarstvo sigurnosti i Europska  komisija kao najveći donator pronaći neko rješenje prije zime”, kaže Fazlić za RSE. 

B. K. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!